Provincie Groningen

Groningen, 29 mei 2001 Persbericht nr. 106

Verkoop kaarten voor de Trekschuittheatertocht

De kaartverkoop voor de trekschuittheatertocht verloopt succesvol, toch zijn er nog tientallen kaarten beschikbaar voor deze bijzondere tocht op 15 en 16 juni. De trekschuittheatertocht duurt 6½ uur en doet de historisch trekschuitroute weer herleven in Noord-Groningen. De kaarten zijn voor f 65,-- te koop bij de VVV's in Middelstum, Uithuizen, Appingedam en Groningen. Natuurlijk kan men ook bij de overige VVV's informeren. Het trekschuittheaterproject 2001 is een culturele vaartocht van de stad Groningen naar Warffum. De tocht volgt de historische route zoals die meer dan twee eeuwen heeft bestaan tussen de beide plaatsen. De tocht staat bol van de culturele activiteiten (toneel, muziek, zang, dans, exposities). Dit theaterproject van de stichting l'Accademia is ontstaan vanuit het Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen.

De route start in de stad Groningen bij café De Oude Snikstal. Per tocht kunnen 100 mensen mee op de trekschuit. De deelnemers worden per Jan Plezier naar de Noorderhoogebrug vervoerd. De route loopt vervolgens via het Boterdiep naar Zuidwolde, Ellerhuizen, Bedum, Onderdendam en de tocht eindigt in Warffum. Er zijn per dag 5 afvaarten. Met de trein worden de deelnemers weer vervoerd naar Groningen (naar het Noorderstation, een paar honderd meter verwijderd van café De Oude Snikstal).

Bij de invulling van het culturele programma zijn zoveel mogelijk verenigingen uit Noord Groningen ingeschakeld. Dit is het eerste project van het Regionale Cultuurplan Noord-Groningen.

Het Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen

Het Regionaal Cultuurplan Noord-Groningen is een samenwerkingsverband voor vier jaren tussen acht gemeenten in Noord Groningen (Appingedam, Bedum, Delfzijl, De Marne, Eemsmond, Loppersum, Ten Boer en Winsum) en de Provincie. De gemeenten brengen samen f250.000,-- in en de Provincie Groningen doet daar f 250.000,-- bovenop, zodat er een totaal budget van f 500.000,-- voor vier jaren is.

Het is de bedoeling dat door meer samenwerking met gemeenten en culturele instellingen in de regio Noord-Groningen er een samenhangend cultureel netwerk ontstaat, dat voor het hele gebied een meerwaarde heeft. Bij die meerwaarde wordt uiteraard ook aan het cultuur-toeristische belang voor Noord-Groningen gedacht.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324