Provincie Groningen

Groningen, 29 mei Persbericht nr. 107

GS stimuleren automatisering brugbediening Pieterzijl

Het college van GS heeft vandaag in principe besloten f 60.000,-- beschikbaar te stellen voor de automatisering van de brugbediening Pieterzijl. Bovendien vraagt de Provincie aan de stichting Recreatietoervaart om een subsidie van f 65.000,-- beschikbaar te stellen en stelt zij voor dat de gemeente Zuidhorn f125.000,-- bijdraagt. Met het totaalbedrag van f 250.000,-- kan de brug bij Pieterzijl nog dit jaar geautomatiseerd worden
(zelfbedieningssysteem). Automatisering van de brug is noodzakelijk, omdat de bediening van de brug in Pieterzijl al enkele jaren een knelpunt vormt binnen de recreatietoervaart. Er lagen daarom al voorstellen de brugbediening te verbeteren.

Slagvaardig

GS hebben voor het oplossen van knelpunten (verhogen bruggen en bediening) in de voorjaarsnota geld gereserveerd o.a. ten behoeve van verhoging brug Abelstokertil en automatisering brug Pieterzijl: totaal f500.000 in 2002 en f 500.000 in 2004). Door nu versneld geld beschikbaar te stellen wil GS slagvaardig optreden en kan de automatisering van de brug mogelijk nog onderdeel van de totale opknapbeurt van Pieterzijl worden, die reeds van start is gegaan.

Obstakelvrije route

Door de bediening van de ophaalbrug in Pieterzijl te automatiseren wordt het enige en grote knelpunt van bediening in de verbinding tussen Zoutkamp en Gerkesklooster (aan het Prinses Magrietkanaal in Friesland) opgeheven. Er ontstaat hierdoor qua bediening een obstakelvrije route vanaf Zoutkamp naar Gerkesklooster. Er kan eventueel doorgevaren worden naar Kollum en/of Dokkum. De kleine aantrekkelijke vaarwegen in de Lauwersland-regio worden op deze wijze obstakelvrij aaneen geschakeld. De Lauwers kan voor de kleinere pleziervaart van toenemende betekenis worden omdat het Prinses Margrietkanaal en het Van Starkenborghkanaal kunnen worden vermeden.

Zelfbediening

Pieterzijl ligt aan het Zijldiep, een doorsteek van de Lauwers, in de gemeente Zuidhorn. De Lauwers is een aantrekkelijk riviertje om te bevaren. De brug is de afgelopen jaren bediend door plaatselijke vrijwilligers. De bedieningstijden zijn de laatste jaren echter flink ingekrompen: tot twee keer een uur per dag. Dit heeft geleid tot vele klachten bij de gemeente Zuidhorn (beheerder van de brug) en bij het waterschap (beheerder van het water). De klachten komen direct van gebruikers als van organisaties als de NNWB en de Federatie Watersportverenigingen Noord-Groningen. De gemeente Zuidhorn, verantwoordelijk voor de bediening, heeft de laatste jaren gezocht naar oplossingen. Echter voor het nieuwe vaarseizoen is de bediening nog niet afdoende geregeld. Daarom moet de brug geautomatiseerd worden, zodat de vaarrecreant de brug zelf kan bedienen met een sleutel. Dit zelfbedieningssysteem wordt ook al op andere plaatsen in de provincie Groningen succesvol toegepast. Het bedrag van f60.000,-- is een onderdeel van het vrijgekomen bedrag voor het project "Proef zondagsbediening Oost-Groningen", dat niet doorgaat.

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontacten, 050 - 3164324.