PERSBERICHT WEEK 22

PSYCHIATRIE OP STRAAT
Over verruiming van de dwangopname

Ooit mochten psychiatrische patiënten die overlast op straat veroorzaakten, opgesloten worden. In de jaren zestig is deze mogelijkheid flink ingeperkt omwille van de vrijheid van het individu. Bovendien stond de 'vermaatschappelijking' van de patiënt hoog in het vaandel: hij moest zelfstandig gaan wonen. Dit beleid schoot door en werkte opnieuw overlast in de hand. TUMULT organiseert op 29 mei in de Lutherse Kerk in de Hamburgerstraat een debat over de vraag of verruiming van de dwangopname wel de oplossing is voor overlastproblemen.

In tegenstelling tot vroeger is de situatie nu complexer. Het gaat in principe om drie probleemgroepen: psychiatrische patiënten, verslaafden en daklozen waartussen ook flinke overlappen bestaan. Elke groep of combinatie daarvan vraagt in principe een eigen aanpak en er bestaan voor hun ook aparte instellingen. Die werken vaak slecht of niet samen en de crisisopvang is opgeheven. Mede daardoor vallen de probleemgevallen door de mazen van het zorgnet en veroorzaken overlast: 'psychiatrie op straat' dus. De last komt terecht bij de huisarts die daarvoor niet is toegerust. Het zou daarom tijd worden dat de overheid op dit gebied een ander beleid voert. De gedwongen opname van psychiatrische patiënten is geregeld in de wet Bijzondere opname psychiatrische ziekenhuizen (bopz), waarvoor nu een verruimingsvoorstel is ingediend. De burger moet immers kunnen rekenen op minimale overlast. Maar is die verruiming wel de oplossing?

Over dit dilemma debatteren onder leiding van Jan van Leijenhorst, ex-wethouder voor o.a. volksgezondheid, nu lid Gemeenteraad Utrecht: Annet van der Hoek, PvdA-lid Tweede Kamer en indiener wijzigingsvoorstel wet bopz, Sjef Czyzewski, directeur Bouman-Huis Rotterdam, Armand Höppener, psychiater, voorzitter Raad van Bestuur Altrecht, en belangenbehartigers van de 'probleemgroepen', onder wie Huub Beijers en René van de Male, straatadvocaat Rotterdam.

Mede mogelijk gemaakt door Altrecht, GG&GD Utrecht en het GGz Platform Utrecht. Het debat vindt plaats in de kerk aan de Hamburgerstraat 9 te Utrecht. Aanvang 20.00 uur Entree f 7,50/CJP&U-Pas f5. Voor reserveringen of meer informatie: 030 2332430 of tumult@ision.nl.