Geachte heer, mevrouw,

Dinsdag 29 mei aanstaande gaat het haringseizoen weer traditioneel van start met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe. Een dag later, op 30 mei, is de Hollandse Nieuwe overal in Nederland te koop. Graag nodigen wij u uit bij de veiling aanwezig te zijn. De veiling vindt plaats in de mijnzaal van de Scheveningse visafslag en begint om 16.00 uur.

Opbrengst voor het Maatjesproject

In het kader van het internationale jaar van de vrijwilligers, zal de opbrengst van de veiling van het eerste vaatje ten goede komen aan alle Maatjesprojecten in Nederland en in het bijzonder die van de Stichting Horizon, het oudste maatjesproject. In de maatjesprojecten worden mensen met een psychiatrische achtergrond gekoppeld aan een vrijwilliger (het maatje), om samen allerlei activiteiten te ondernemen.

Het programma van de veiling is bijgevoegd. Graag vernemen wij uiterlijk 28 mei uw reactie per e-mail. U ontvangt dan een bevestiging en een routebeschrijving per e-mail. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Margot Zuidervliet, telefoon: 070 336 9651.

Met vriendelijke groeten,

NEDERLANDS VISBUREAU

Margot Zuidervliet
Postbus 72
2280 AB RIJSWIJK
Tel: 070 - 336 96 51
Fax: 070 - 395 2950

Programma-overzicht veiling eerste vaatje Hollandse Nieuwe,

dinsdag 29 mei 2001, 16.00 uur in de Visafslag Scheveningen.

15.00 uur Kantine open voor ontvangst eerste bezoekers

± 16.05 uur Welkomstwoord door R. Carp, directeur Nederlands Visbureau in de mijnzaal. Hij geeft een korte toelichting op het programma.

± 16.10 uur Officiële keuring Hollandse Nieuwe. De aangeboden emmers worden door keurmeesters van de RVV gekeurd. Ondertussen geeft de heer K.A. Taal een toelichting. (Wat is de taak van een RVV-keurmeester?; Welke beoordelingscriteria hanteren de keurmeesters?, etc).

± 16.20 uur Aan het einde van de keuring geven de keurmeesters ieder afzonderlijk aan hun woordvoerder K.A. Taal door welke emmer de beste kwaliteit haring bevat. De heer K.A. Taal voert het eindoordeel uit en beslist welke emmer de beste kwaliteit heeft. Vervolgens maakt hij bekend welke reder en welk schip de beste Hollandse Nieuwe heeft aangevoerd. Tenslotte overhandigt hij het kwalitatief beste emmertje aan de veilingmeester G. de Wild.

± 16.25 uur Diewertje Blok geeft namens de organisatie van het Internationale Jaar van de vrijwilligers een korte toelichting waaraan de opbrengst besteed zal worden.

± 16.30 uur De heer G. de Wild vraagt notaris Huijben een toelichting te geven op het veiling-reglement, die de notaris aansluitend hierop geeft.

± 16.35 uur De heer G. de Wild start de feitelijke veiling van het eerste vaatje (via Amerikaanse verkoop).

± 16.50 uur De notaris beëindigt de veiling. De heer G. de Wild maakt de opbrengst bekend en de naam van de laatste bieder (koper).

± 16.51 uur De reder overhandigt een cheque, met daarop vermeld de opbrengst, aan de vertegenwoordigers van het goede doel.

16.55 uur De pers krijgt de gelegenheid tot het maken van foto's. Daarvoor komen naar voren: De reder die het winnende vat heeft aangevoerd, de koper van het vat, Diewertje Blok, de vertegenwoordiger van de Stichting Horizon en een haringmeisje met een schaal nieuwe haring.

± 17.05 uur De heer R. Carp nodigt de aanwezigen uit om in de kantine kennis te maken van de eerste Hollandse Nieuwe 2001, onder het genot van een drankje.

18.00 uur Einde borrel