Gemeente Leiden

Stadsdebat over de toekomst van het Lakenhalcomplex

Op 29 mei 2001 belegt de gemeente Leiden een openbaar debat over de toekomst van het Lakenhalcomplex in Leiden. Het debat vindt plaats in het Waaggebouw, Aalmarkt 21 en staat onder leiding van Henriëtte van der Linden, voormalig cultuurwethouder in Leiden. Sprekers zijn onder meer Alexander Pechtold (wethouder voor cultuur) en Fons Verheijen (architect). De bijeenkomst begint om 20.00 uur met een videoboodschap aan Leiden van Jan Hoet, directeur van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst in Gent. Het debat wordt georganiseerd om de Leidse gemeenschap in staat te stellen voorstellen, ideeën en suggesties naar voren te brengen over de wijze waarop het gebouwencomplex ontwikkeld kan worden.

Met de aankoop van een groot aantal panden in de directe omgeving van Stedelijk museum De Lakenhal heeft het gemeentemuseum van Leiden mogelijkheden gecreëerd voor het ontwikkelen van een veelzijdig cultuurcentrum tussen Lammermarkt en Oude Singel. Vast staat dat een deel van de beschikbare ruimte benut zal worden voor tentoonstellingszalen en voor een modern depot voor het museum. Ook wordt serieus overwogen om het Centrum Beeldende Kunst (thans gevestigd aan de Hooglandsekerkgracht 19-21) in het Lakenhalgebouw onder te brengen. Daarmee komt niet alleen een integratie tot stand van beeldende kunst uit verleden en heden, ook ontstaat de mogelijkheid voor experimenten met nieuwe vormen van beeldcultuur. Maar er is veel meer mogelijk.
Het Scheltemacomplex (waarin voorheen o.a. de Droomfabriek gevestigd was) bezit de omvang en de allure om uit te groeien tot een Leidse 'Kunsthal', waar alle musea van Leiden Museumstad terecht kunnen. Voor kunstenaars worden zo mogelijk ateliers ingericht. Daarnaast is er ruimte voor galeries, een museumwinkel, een restaurant, werkplaatsen voor ontwerpers, een theater, antiquairs en wellicht ook voor appartementen en een megabioscoop. Uit dit brede scala aan ontwikkelingsmogelijkheden zal in de nabije toekomst een keuze gemaakt moeten worden. Het gemeentebestuur verwacht dat het stadsdebat over de Lakenhal - naast een reeks alternatieven - ook een eerste aanzet voor een definitieve besluitvorming kan opleveren.