Gemeente Oosterhout

Plan voor gedeeltelijke renovatie stadhuis

Langer uitstellen noodzakelijke aanpassingen niet verantwoord

Burgemeester en wethouders gaan de gemeenteraad in zijn vergadering van 26 juni a.s. voorstellen 730.000,- beschikbaar te stellen voor het opstellen van een concreet plan voor een gedeeltelijke renovatie van het stadhuis aan het Slotjesveld. Naar de mening van het college is het niet verantwoord nog langer te wachten met een aantal noodzakelijke (onderhouds)werkzaamheden.

Al vanaf 1998 is de toekomst van het stadhuis onderwerp van gesprek. Het huidige gebouw vertoont vele gebreken en achtergesteld onderhoud. De gemeenteraad heeft in november 1998 HEVO opdracht gegeven een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden. Uitkomst van dat onderzoek is de aanbeveling om te komen tot nieuwbouw of een algehele renovatie van het stadhuis, omdat vergaande maatregelen noodzakelijk blijken. Besluitvorming hierover heeft de gemeenteraad uitgesteld totdat de eerste Santrijnstudies zijn afgerond. Zoals bekend wordt in het kader van de studie naar de ontwikkeling van het Santrijngebied ook bekeken of de bouw van een nieuw stadhuis aldaar haalbaar is.

Burgemeester en wethouders zijn van mening dat er hoe dan ook op korte termijn iets moet gebeuren met het bestaande gebouw. Zij hebben dat genoemd de zorg voor lucht, licht en leidingen voor de eerstkomende periode van 7 tot 9 jaar. Welke keuze er met betrekking tot het stadhuis ook zal worden gemaakt, er zal een dergelijke periode moeten worden overbrugd. De onderdelen die direct noodzakelijk worden geacht zijn door het college op een rijtje gezet. Het betreft dan met name zaken als achtergesteld onderhoud aan het gebouw; schilderwerk binnen; vloerbedekking; compartimentering t.b.v. beveiliging en flexibele toegankelijkheid; aanpassing van installaties als verwarming; electrotechnische installaties; brand- en inbraakbeveiliging; inrichting en meubilair (o.a. op grond van Arbo-vereisten). Daarnaast zal als gevolg van de herstart het aantal afdelingen worden beperkt. Dat betekent een herschikking van taken, die ongetwijfeld ook gepaard zal gaan met een (gedeeltelijke) verhuizing van medewerkers. Ook om die reden is het noodzakelijk het gebouw aan te passen.

Beperkte aanbouw

Daarnaast wil het college een beperkte aanbouw realiseren om één ruimte te creëren voor de ontvangst van burgers. In die ruimte zouden alle loketten moeten worden ondergebracht. Naar de mening van B&W is deze aanbouw direct noodzakelijk. De huidige balie van de afdeling burgerij voldoet niet aan de Arbo-vereisten. Voor de vele klanten is er daadwerkelijk te weinig lucht en licht, omdat de ruimte te klein is. De balies zijn gesitueerd op een verdieping, waarmee ze voor invaliden en ouderen alleen per lift bereikbaar zijn. Fysiek ontbreekt de mogelijkheid om de andere balies bij de burgerijbalie onder te brengen. Dat betekent dan weer dat baliefuncties elders in het gebouw moeten blijven gehandhaafd, hetgeen niet alleen klant-onvriendelijk is maar ook weinig efficiënt. Door alle balies in één ruimte onder te brengen wordt het mogelijk het gebouw beter te beveiligen. Op deze wijze geeft de gemeente ook een eerste aanzet om te komen tot het zogenaamde Overheidsloket 2000 (OL 2000). OL 2000 is een programma van de overheid om de klantgerichtheid in de richting van de burgers te verbeteren. De vrijkomende ruimtes kunnen worden benut voor het onderbrengen van medewerkers die nu hun werkplek hebben in de noodbouw, die aan het stadhuis is verbonden en dus na de gedeeltelijke renovatie van het stadhuis overbodig wordt.

Indien de raad het voorbereidingskrediet van 730.000,- beschikbaar stelt, zal een concreet programma van eisen worden opgesteld en zal de renovatie worden voorbereid tot aan de realisatiefase. Verwacht wordt dat voor deze gedeeltelijke renovatie een bedrag van 15 miljoen gulden nodig zal zijn. Dit bedrag hebben b. en w. in de Perspectiefnota opgenomen. Het in juni door de raad beschikbaar te stellen bedrag zal verder worden aangewend om een tweetal zeer urgente problemen op te lossen. Het betreft dan een daklekkage in een van de blokken en de vervanging van de brandmeldcentrale.

Oosterhout, 29 mei 2001