Gemeente Grootegast


Vaststelling verordeningen

Burgemeester en wethouders delen mee dat de gemeenteraad op 29 mei 2001 heeft
vastgesteld:

1. een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening in het kader van het prostitutiebeleid;

2. de Verordening tot wijziging van de Verordening op de heffing en de invordering van afvalstoffenheffing en reinigingsrechten 1997. De eerste verordening treedt in werking met ingang 1 juli 2001 en de tweede met ingang van de achtste dag na die van de bekendmaking. De wijzigingen van de verordeningen zijn opgenomen in het Gemeenteblad 2001 nummer 5.
Het Gemeenteblad ligt ter inzage in de openbare bibliotheken en is verkrijgbaar aan de balie van het gemeentehuis. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer H. Helmus van het bureau Facilitaire Dienstverlening.
20 juni: Veilig buitenspelen op de Nationale Straatspeeldag: Op woensdag 20 juni 2001 is het weer feest op straat. Dan wordt de jaarlijkse Nationale Straatspeeldag gehouden. Op de Straatspeeldag sluiten ouders in het hele land straten af voor het verkeer, zodat hun kinderen tenminste een keer per jaar veilig buiten kunnen spelen. De Nationale Straatspeeldag is een initiatief van de Verenigde Verkeers Veiligheids Organisatie 3VO. 3VO zet zich in voor veiligheid, kindvriendelijk verkeer en wil de bewegingsvrijheid van kinderen in de woonomgeving vergroten.
In veel buurten is het al lang niet meer vanzelfsprekend dat kinderen zelfstandig buiten spelen of alleen naar school of bibliotheek gaan, hoewel dit in de gemeente Grootegast nog heel erg meevalt. Veel ouders in het land vinden het verkeer zo'n bedreiging dat zij hun kinderen niet zonder toezicht naar buiten laten gaan. Zo missen kinderen belangrijke ervaringen. Op den duur kan dit leiden tot achterstanden in hun ontwikkeling. Gelukkig kan het ook anders. Straten en buurten kunnen veiliger worden door snelheidsremmers en goede oversteekvoor- zieningen. En het parkeren kan zo worden geregeld dat er meer speelmogelijkheden ontstaan. Kinderen krijgen dan weer de ruimte om lekker buiten te spelen. In de gemeente Grootegast zijn er voldoende en veilige speel- mogelijkheden voor kinderen, maar omdat de gemeente de landelijke actie van 3VO ondersteunt wil de gemeente toch aandacht aan de Nationale Straatspeeldag besteden.
Op de Nationale Straatspeeldag van 3VO gaan meer dan 2.000 straten een ochtend of middag dicht voor het verkeer. Voor veel kinderen is dat een unieke ervaring: voor een keer krijgen zij alle ruimte om midden op straat te spelen. Maar behalve een grandioos feest is de Straatspeeldag vooral ook een actiedag voor veilig, kindvriende- lijk verkeer. Op de Straatspeeldag nodigen de deelnemende groepen een vertegenwoordiger van de gemeente uit om zich persoonlijk van de problemen op de hoogte te stellen. Uiteindelijk doel is dat de buurt zo veilig wordt dat kinderen er elke dag veilig buiten kunnen spelen. Uit onderzoek blijkt dat de Straatspeeldag helpt om overleg tussen bewoners en gemeente op gang te brengen.
Ouders, scholen en buurtgroepen die vinden dat het verkeer in hun buurt kindvriendelijker moet worden en daar op een leuke manier mee aan de slag willen, kunnen meedoen aan de Nationale Straatspeeldag van
3VO. Deelnemers ontvangen een uitgebreid Straatspeeldagpakket met een duidelijke handleiding en suggesties voor straatspelletjes en andere activiteiten. Speciaal voor groepen die voor het eerst aan de Straatspeeldag deelnemen, organiseert 3VO in april informatiebijeenkomsten. Deelnemers kunnen zich aanmelden of informatie aanvragen door even te bellen naar het secretariaat van de Nationale Straatspeeldag (tel. 020-682 63 22). Faxen kan ook: (020-682 06 19). Informatie is ook te vinden op internet: www.3vo.nl of www.straatspeeldag.nl