Gemeente Apeldoorn

Keywords:

Ingrijpende wijziging Huisvestingsverordening in Apeldoorn

29 mei 2001

De koopprijsgrens van bestaande woningen in het stedelijk gebied van de gemeente Apeldoorn is per 1 juli 2001 afgeschaft. De koopprijsgrens bedroeg f 146.000,-. Tegelijkertijd is de koopprijsgrens voor woningen in de Apeldoornse dorpen en het landelijke gebied verhoogd van f. 300.000,- naar f. 600.000,-. Op woensdag 23 mei 2001 heeft de gemeenteraad van Apeldoorn de vierde wijziging van de Huisvestingsverordening 1994 vastgesteld.

In de praktijk komt deze wijziging erop neer, dat voor de verkoop van bestaande woningen in het stedelijk gebied van Apeldoorn, niet langer een Huisvestingsvergunning is vereist. Iedereen, dus ook niet-Apeldoorners, kan op het koopwoningenaanbod reageren. Een economische binding aan de gemeente is hier niet langer vereist. Om het koopwoningenaanbod in de dorpen in eerste instantie te bestemmen voor inwoners uit de Apeldoornse dorpen, heeft de gemeenteraad besloten de koopprijsgrens van bestaande koopwoningen op te trekken naar f. 600.000,-. Voor woningen die onder die grens te koop worden aangeboden is een Huisvestingsvergunning vereist.

Veel bestaande koopwoningen in het landelijk gebied zijn in de periode 1994 - 2001 verkocht aan niet-dorpsbewoners. De koopprijsgrens stond vast op f. 300.000,-. De meeste woningen gingen voor prijzen boven deze grens van de hand. Dit had tot gevolg, dat de voorrangspositie van dorpsbewoners op grond van de erkende dorpsbinding inhoudsloos was geworden. Voor woningen boven f. 300.000,- is immers geen Huisvestingsvergunning vereist.

Voor koopwoningen in het landelijke gebied en in de Apeldoornse dorpen is de koopprijsgrens nu verhoogd. De koper van een bestaande woning die onder de f. 600.000,- te koop wordt aangeboden in een van de Apeldoornse dorpen moet beschikken over een erkende dorpsbinding. De verkopende partij, de particuliere eigenaar c.q. de makelaar, zal dus nu eerst de woning tenminste drie maanden moeten aanbieden aan gegadigden die beschikken over een economische en/of maatschappelijke binding aan het dorp. In deze periode moet tenminste aantoonbaar twee maal worden geadverteerd in de lokale media. Is de woning dan nog niet verkocht aan een inwoner uit het dorp, dan wordt het wervingsgebied vergroot. Het Streekplangebied "De Veluwe" kan dan als tussenstap als wervingsgebied gelden. Ook dan geldt weer een aanbiedingsperiode van tenminste drie maanden met twee aantoonbare advertenties. Is de woning dan nog niet verkocht, dan wordt de vruchteloze aanbiedingsperiode beëindigd en is een landelijke werving van kandidaten toegestaan.

© 2001 - Gemeente Apeldoorn - Disclaimer