29 MEI 2001

PERSBERICHT

TEKENINGEN VAN THEO BESEMER IN HET OUDE SLOT

Vanaf heden tot en met vrijdag 7 september 2001 wordt in de expositie ruimte van Het Oude Slot werk van kunstenaar Theo Besemer (1936) tentoongesteld. De tentoonstelling is geopend van woensdag tot en met vrijdag tussen 11.00 en 17.00 uur.

Theo Besemer nam met ruimtelijk werk deel aan de tentoonstellingen Het Gat (1995) en Staal in Beeld (2000) op Het Oude Slot. In de catalogus bij de tentoonstelling Staal in Beeld heeft u ook al kennis kunnen maken met het tweedimensionale werk van deze beeldhouwer Momenteel kunt u deze prachtige zwart-wit werken op Het Oude Slot bezichtigen.

Een tekening kan volgens Theo Besemer veel betekenissen in zich herbergen en allerhande functies vervullen. In zijn werk als beeldhouwer verweven een aantal van deze aspecten van de tekening zich met zijn beelden. In eerste instantie kan de tekening gezien worden als een duidelijke verwijzing naar een ruimtelijk beeld dat nog gemaakt moet worden of reeds gemaakt is. Theo Besemer ervaart de praktijk van het tekenen van deze beelden als de centrale vliegwielfunctie voor zijn bewegelijke verbeelding . Het gaat hem erom de energie te concentreren in de tekening. De voorstelling drukt de concrete ruimtelijkheid in elkaar tot een tweedimensionaal beeld. Het beeld dat ontstaat heeft een sterk autonome uitstraling, waardoor de noodzakelijkheid van een ruimtelijke vertaling vervalt. Besemer ontloopt op die manier de noodzaak om de beelden in concreto te moeten bouwen, op zoek naar dat beeld dat écht in de ruimte opgericht moet worden omdat het niet anders kan bestaan.