AutoRai

29-5-2001

Audi A2 zuiniger dan de folder

Het praktijkverbruik van een auto is meestal hoger dan de waarde uit de folder. Tijdens een zuinigheidstest bleek de Audi A2 echter tot 24 procent zuiniger dan de standaardverbruikswaarde.

Het verbruik van een auto onder normale testcondities is meestal iets hoger dan de theoretische verbruikswaarde. Audi heeft echter aangetoond dat een auto zijn theoretische waarde, zelfs op normale wegen, soms nog kan verbeteren. Het Duitse televisieprogramma Planetopia organiseerde een bijzondere zuinigheidstest voor de Audi A2
1.2 TDI (45 kW/61 pk, standaard verbruik 2,99 liter per 100 km). En werd verrast.

Zevenhonderd mensen meldden zich aan om aan deze zuinigheidstest mee te doen. Twee van hen werden gekozen: Inge Sternath en Frank Jendrek. Hun opdracht was de auto zo economisch mogelijk van het Nederlandse Scheveningen naar de voet van een Oostenrijkse gletsjer te rijden. Hun tegenstrever was Audis eigen zuinigheidsexpert Gerhard Plattner, die als extra handicap een Audi A2 1.4 in plaats van de zuiniger drie-liter-versie 1.2 reed (55 kW/75pk, standaard verbruik 4,3 liter per 100 km). Aan geen van de drie autos was geknoeid, het waren gewone productiemodellen. Ze hadden alleen alledrie een computer aan boord gekregen om het verbruik extreem accuraat te meten.

De route bedroeg 1114 kilometer. Over het traject van de Noordzee tot de Alpen wist amateur Frank Jendrek met de Audi A2 1.2 TDI een gemiddeld verbruik van 2,40 liter per 100 km te realiseren. Inge Sternath eindigde gemiddeld op 2,44. Gerhard Plattner verbruikte in de Audi A2 1.4 gemiddeld 3,29 liter per 100 km.

Als we deze cijfers vergelijken met de standaard verbruikscijfers die worden gehanteerd voor de Audi A2 1.2 en 1.4, dan blijkt dat professional Plattner opnieuw met de zuinigheids-eer gaat strijken: wisten de amateurs Jendrek en Sternath respectievelijk een verbetering te bereiken van 20 procent en 17 procent, Plattner reed maar liefst 24 procent zuiniger dan het standaard verbruikscijfer.