Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Kwaliteit overheidssites continue gemonitord

Vanaf september 2001 zal de kwaliteit van alle internetsites van de overheid continue gemonitord worden. Sinds 1999 laat het programmabureau Overheid.nl al jaarlijks de kwaliteit van alle Nederlandse overheidswebsites onderzoeken. Dit heeft inmiddels geresulteerd in jaarrapportages in het najaar van 1999 en 2000. Vanaf dit jaar neemt Overheid.nl het onderzoek in eigen hand.

Overheidswebsites ontwikkelen zich geleidelijk van informatie-gerichte naar interactieve digitale platforms. De subsidies die minister Van Boxtel voor Grote Steden- en Integratiebeleid in het leven heeft geroepen hebben die ontwikkeling nadrukkelijk ondersteund. Daarnaast wordt op steeds meer plaatsen actief geëxperimenteerd met vormen van digitale communicatie tussen burgers en bestuurders.

De continue kwaliteitsmonitor is ingesteld omdat de overheidssites zich continue ontwikkelen. Jaarlijkse onderzoeksrapportages zijn weliswaar zinvol, maar doen afbreuk aan de dynamiek van de internetontwikkeling. De monitoring zal via www.overheid.nl voor iedereen inzichtelijk zijn. Zowel de jaarlijkse als de continue monitoring worden gebruikt om de kwaliteitsverhoudingen aan een breed publiek inzichtelijk te maken door regelmatige publicatie van ranglijsten.

Noot voor de redactie,