Consumentenbond

29 mei 2001

Consumentenbond sleept zorgverzekeraar voor de rechter

Kort geding om discussie wachtlijsten te doorbreken

De Consumentenbond spant voor drie consumenten een kort geding aan tegen hun zorgverzekeraar om zo via de rechter zorg af te dwingen. De rechtszaken zijn bedoeld als breekijzer in de wachtlijstproblematiek.

Deze drie zaken zijn geselecteerd uit de ruim 800 meldingen van consumenten die tussen 7 en 12 april reageerden op het speciaal geopende Meldpunt Wachtlijsten. Het gaat om de volgende zaken: een 24 jarige vrouw met epilepsie, een 28 jarige man met een kapotte kruisband en een 69 jarige man met staar. De Consumentenbond eist onmiddellijke levering van zorg.

Met deze rechtszaken wil de Consumentenbond bereiken dat de zorgverzekeraars zich actief in gaan zetten om hun leveringsplicht, zoals in de ziekenfondswet is vastgelegd, na te komen. De consument heeft een contract met zijn zorgverzekeraar. Daarom is het de plicht van de verzekeraar om er voor te zorgen dat de consument geïndiceerde zorg ontvangt. Om dit te realiseren moet de zorgverzekeraar ook zorg inkopen buiten zijn eigen regio, in privé-klinieken of in het buitenland. De eis in deze rechtszaken is dan ook onmiddellijke levering van zorg voor de patiënt. De Consumentenbond kiest voor het kort geding, om zo snel mogelijk resultaat te boeken. De Bond hoopt dat van een positieve uitspraak een precedent werking zal uitgaan voor andere consumenten die ook via een rechtszaak hun wachttijd willen bekorten.

Achtergrond van de rechtszaken
De 24-jarige vrouw uit Maarssen klaagt zorgverzekeraar Anova aan. Zij lijdt aan een ernstige vorm van epilepsie en een neurochirurgische operatie is geïndiceerd. Ze staat inmiddels een jaar op een wachtlijst en kan naar verwachting pas over een jaar worden geholpen. Gemiddeld vijf keer per maand heeft zij een zware epileptische aanval wat een grote impact heeft op haar leven. Ze kan niet werken en leeft in angst. In België en mogelijk ook in Engeland en Duitsland kan zij veel sneller geholpen worden, maar Anova vergoedt dit niet.

De 28-jarige man uit Utrecht klaagt ook verzekeraar Anova aan. Hij wacht op een operatie waarbij een donorpees ter vervanging van zijn achterste kruisband wordt ingebracht. Sinds acht maanden staat hij op een wachtlijst en de verwachting is dat hij nog een jaar moet wachten. Hij kan moeilijk lopen en dreigt in de WAO terecht te komen. In België kan de operatie binnen drie a vier weken plaatsvinden.

De 69-jarige man klaagt verzekeraar Anoz aan omdat hij naar verwachting nog vijf maanden moet wachten op een staaroperatie, terwijl hij in een ander Nederlands ziekenhuis binnen een maand geholpen kan worden. Zijn zorgverzekeraar heeft echter geen contract met dit ziekenhuis en weigert een behandeling hier te vergoeden.

Letselschadeadvocaat John Beer behandelt de drie zaken. Hij wil de zaken binnen een paar weken laten voorkomen bij de rechtbank van Utrecht.