CDA

Meijer wil nieuw debat over vastgestelde mestnormen

Tweede Kamerlid Theo Meijer wil op korte termijn een nieuw debat over de vastgestelde mestnormen voor de jaren na 2003. Dit, omdat uit berekeningen in een rapport van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, over de omvang van het mestoverschot, is gebleken dat dit
overschot 60% lager is dan door de Tweede Kamer bij de behandeling van het voorstel tot wijziging van de Meststoffenwet werd aangenomen.

Blij, maar ook geïrriteerd
Theo Meijer is blij met de uitkomsten van het rapport, maar ook geïrriteerd dat niet eerder een betrouwbaar cijfer beschikbaar was. Het geringere overschot (8 miljoen ton in plaats van 21,5 miljoen ton op basis van de oude cijfers) betekent volgens Meijer dat het perspectief voor een aantal sector minder dramatisch zal zijn dan gevreesd.

Of er door de Tweede Kamer opnieuw zal worden gedebatteerd over het wetsvoorstel is niet duidelijk, omdat het wetsvoorstel de Tweede Kamer is gepasseerd en nu voor behandeling bij de Eerste Kamer ligt. Desondanks wil Meijer dat de Tweede Kamer de vastgelegde mestnormen opnieuw ter discussie stelt.