Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

ministerie van Landbouw,
Natuurbeheer en Visserij actueel

www.minlnv.nl / Dossier MKZ

Wijziging Regeling compartimentering Nederland mond- en klauwzeer 2001 III dd. 29-05-2001 17:00 uur

29 mei 2001

Toelichting

De Europese Commissie heeft aangekondigd per 29 mei 2001 Beschikking 2001/223/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 21 maart 2001 tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met mond- en klauwzeer in Nederland (PbEG L 82) aan te passen in die zin dat de provincies Flevoland, Friesland, Groningen en Drenthe van bijlage II van de beschikking worden verwijderd. Dit houdt in dat de export van levende runderen en varkens vanuit deze provincies direct naar een in het buitenland gelegen slachthuis zal worden toegestaan. De uitvoer van levende runderen en varkens vanuit de provincies Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant, Limburg, het gedeelte van Gelderland ten zuiden van de Waal en Utrecht ten westen van de rijksweg A 27 wordt ten algemene weer toegestaan, mits de transporten van tevoren worden gemeld aan de bevoegde autoriteiten van de lidstaat van bestemming en doorvoer. Deze beschikking is omgezet in de Regeling uitvoerverbod vee en bepaalde dierlijke producten mond- en klauwzeer 2001 II.

De provincie Flevoland behoort -overeenkomstig de aankondiging van de Europese Commissie -vanaf 29 mei 2001 niet langer tot de in beschikking 2001/223/EG beschreven Annex I of Annex II. De provincie is echter nationaalrechtelijk ingedeeld in compartiment Noord 2 op grond waarvan nog beperkingen gelden voor het nationale verkeer. In onderhavige regeling wordt de gebiedsomschrijving van de compartimenten zo aangepast dat Flevoland behoort tot compartiment Noord 3. Het vervoer van runderen en varkens mag uitsluitend plaatsvinden binnen de gezamenlijke compartimenten Noord 1, Zuid 1, Zuid 2 en Zuid 3 enerzijds en de gezamenlijke compartimenten Noord 2 en Noord 3 anderzijds. De wijziging van de gebiedsomschrijving verandert feitelijk niets aan de vervoersmogelijkheden. Het vervoer van schapen en geiten dient binnen de compartimenten Noord 1, Zuid 1, Zuid en Zuid 3 als geheel en de afzonderlijke compartimenten Noord 2 en Noord 3 plaats te vinden; vervoer vanuit Flevoland naar Friesland, Groningen en Drenthe is derhalve voor schapen en geiten weer mogelijk vanaf inwerkingtreding van bovengenoemde beschikking.

De zorgplichtbepaling met betrekking tot het in contact brengen met evenhoevigen (artikel 3.1) komt te vervallen. Wel moeten beroepsmatige bezoekers voordat zij een bedrijfsgebouw betreden gereinigd en ontsmet worden. De houder van evenhoevigen moet van bedrijfsbezoeken een registratie bijhouden. De verplichtingen gelden voor bezoeken aan gebouwen waar bedrijfsmatig evenhoevigen worden gehouden; kinderboerderijen en dierentuinen vallen niet onder deze plicht.

In onderhavige regeling is opgenomen dat het bijeenbrengen van varkens op een vervoermiddel niet is toegestaan. Verder is rechtstreeks vervoer van slachtschapen vanuit compartiment Noord 3 naar gespecialiseerde slachthuizen in Amsterdam en Breukelen (beide gelegen in Noord 1) toegestaan. Het vervoer mag eenmaal per twee weken plaatsvinden.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ,

Gelet op Beschikking 2001/223/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 21 maart 2001 tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met mond- en klauwzeer in Nederland (PbEG L 82) en op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en produkten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224);

Gelet op de artikelen 17, 18, eerste lid, 30, eerste en vierde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

De Regeling compartimentering Nederland mond- en klauwzeer 2001 III wordt als volgt gewijzigd:

A

De aanduiding 'Paragraaf 3: Bedrijfsbezoek' en het bijbehorende artikel 3.1 komen te vervallen.

B

Artikel 4.2 komt te luiden:

Artikel 4.2

* Een bezoeker die met het oog op de uitoefening van beroep of bedrijf een bedrijfsgebouw betreedt waarbinnen evenhoevigen verblijven:
* ondergaat een afdoende reinigings- en ontsmettingsbehandeling overeenkomstig een door de Minister goedgekeurd hygiëneprotocol voordat hij een bedrijfsgebouw betreedt, alsmede voordat hij het bezochte bedrijf, waar evenhoevigen gehouden worden, verlaat, en
* gebruikt, indien noodzakelijk, zoveel mogelijk de reeds op het bedrijf aanwezige gereedschappen. Indien de benodigde gereedschappen niet op het bedrijf aanwezig zijn, draagt de bezoeker zorg voor een afdoende reiniging en ontsmetting van de gebruikte gereedschappen, overeenkomstig een door de Minister goedgekeurd hygiëneprotocol.
* De houder van evenhoevigen houdt een register bij van alle bezoeken als bedoeld in het eerste lid waarin tenminste wordt opgenomen:
* naam, adres en woonplaats van de bezoeker;
* reden van het bezoek;

* voorzover het bezoek plaatsvindt met een vervoermiddel: aard en kenteken van het vervoermiddel, en
* tijdstip van aankomst en vertrek van de bezoeker.
C

In artikel 5.1, tweede lid, komt de zinsnede 'niet zijnde varkens' te vervallen.

D

Aan artikel 5.4 wordt een lid toegevoegd, luidende:
* In afwijking van het eerste lid is het rechtstreekse vervoer van schapen toegestaan vanaf een bedrijf gelegen in gebied Noord 3 naar een door de Minister aangewezen slachthuis gelegen in gebied Noord 1.
E

De omschrijvingen van de gebieden Noord 2 en Noord 3, bedoeld in bijlage I, komen te luiden:

Gebied Noord 2

* De provinciegrens Overijssel-Flevoland bij het drie-provinciepunt (provinciegrenzen Overijssel, Friesland en Flevoland) vanaf het Kuinderbos volgend in noordoostelijke richting tot het drie-provinciepunt (provinciegrenzen Friesland-Drenthe-Overijssel).
* De provinciegrens Drenthe-Overijssel volgend in zuidoostelijke richting tot de landsgrens Nederland-Duitsland.
* De landsgrens volgend in zuidelijke richting tot de Waal.
* De Waal volgend in westelijke richting overgaand in het Boven-Merwede tot de A27.
* De A27 volgend in noordelijke richting tot de provinciegrens Utrecht-Flevoland.
* De provinciegrens Utrecht-Flevoland volgend in noordoostelijke richting overgaand in de provinciegrens Gelderland-Flevoland tot de provinciegrens Overijssel-Flevoland bij het drie-provinciepunt (provinciegrenzen Overijssel, Friesland en Flevoland). Gebied Noord 3

* De landsgrens Nederland-Duitsland vanaf de Noordzee volgend in zuidelijke richting via de Waddenzee overgaand in de Eems overgaand in de Dollard tot de landsgrens.
* De landsgrens volgend in zuidelijke richting tot provinciegrens Drenthe-Overijssel.
* De provinciegrens Drenthe-Overijssel volgend in westelijke richting tot de provinciegrens Friesland.
* De provinciegrens Friesland-Overijssel volgend in zuidwestelijke richting tot de provinciegrens Flevoland.
* De provinciegrens Flevoland volgend in zuidwestelijke richting tot de provinciegrens Noord Holland-Flevoland.
* De provinciegrens Noord Holland- Flevoland volgend in noordelijke richting tot de provinciegrens Friesland.
* De provinciegrens Friesland volgend in noordelijke richting tot de landsgrens.
* De landsgrens volgend in noordoostelijke richting tot de landsgrens Nederland-Duitsland. Artikel II

Deze regeling wordt op 29 mei 2001 om 17.00 uur bekendgemaakt aan de media en treedt onmiddellijk daarna in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,