Gemeente Soest

Aanpak overlast mountainbikers en loslopende honden in bossen

De gemeente Soest gaat de overlast van mountainbikers en loslopende honden in de gemeentelijke bos- en natuurgebieden aanpakken. Daarvoor zijn de toegangsregels aangepast en komen er nieuwe toegangsborden. De politie ziet erop toe dat fietsers en wandelaars zich aan de regels houden. De gemeente hoopt zo de schade aan de natuur en de hinder, die mensen van elkaar ondervinden in de bossen, tegen te gaan.

Wethouder Krol over de maatregelen die Soest gaat nemen: "De afgelopen maanden hebben wij in de gemeenteraad en met een grote groep betrokkenen gesproken over de toekomst van onze bos- en natuurgebieden. Toen bleek dat veel schade ontstaat doordat mountainbikers dwars door de bosvakken heen crossen. Het zal jaren duren voordat die schade aan de beplanting is hersteld."

Gemeente Soest kan sinds kort zelf de toegangsregels voor de gemeentelijke bossen bepalen. Eerder mocht de gemeente van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij geen onderscheid maken tussen wandelaars en fietsers. Krol: "Daardoor konden we fietsers niet van de bospaden weren. Gelukkig kan dat nu wel. Op de nieuwe toegangsborden, die we binnenkort gaan plaatsen, staat dan ook dat de fietsers op de fietspaden moeten blijven. Voor de meeste fietsers zal dan geen probleem zijn, die doen dat normaal ook al." De politie gaat controleren, of men zich daadwerkelijk aan de regels houdt.

Om toch enigszins tegemoet te komen aan de wensen van mountainbikers gaat de gemeente in overleg met de mountainbikeclub en andere terreineigenaren proberen een langere mountainbikeroute van de grond te krijgen. "De eerste gesprekken met de Mountain Bike Club Midden Nederland zijn al gevoerd", aldus Krol. "Ze hebben alle begrip voor onze wens om zuinig te zijn op kwetsbare gebieden. Dat waardeer ik bijzonder."

Aanlijnen honden
De politie gaat vanaf nu ook toezien op het aanlijnen van honden. Rondom de Lange Duinen mogen de honden zoals altijd los, maar in de overige terreinen moet de hond aan de lijn. Dat geldt voor de Korte Duinen (tussen de Soesterbergsestraat, Birkstraat en de grens met Amersfoort) en het gebied De Zoom, langs de Dolderseweg. De gemeente Soest verschilt in dit opzicht niet van andere boseigenaren. Honden moeten hier aan de lijn om het wild (vooral reewild) niet te verstoren. Krol: "Omdat de MKZ-crisis nog niet voorbij is, moeten tot nader bericht álle honden in álle gebieden aan de lijn. Is de crisis over, dat bepaalt minister Brinkhorst, dan kunnen ze weer loslopen in de Lange Duinen."

Gemeente Soest in hoger beroep inzake Aqua Indoor

Op 9 mei 2001 is er door de kantonrechter in Amersfoort uitspraak gedaan in het geschil tussen de gemeente Soest en Aqua Indoor. De door Soest beoogde ontbinding van de overeenkomst werd niet toegewezen. Daarnaast werd aan beide partijen vorderingen toegewezen.

De raadscommissie financiën c.a. heeft gisteren, 17 mei 2001, unaniem ingestemd met het collegevoorstel om hoger beroep aan te tekenen tegen de uitspraak van de kantonrechter. In het vonnis zijn in ruime mate aanknopingspunten aanwezig, die een hoger beroep rechtvaardigen. Het gemeentebestuur ziet de behandeling van het hoger beroep dan ook met vertrouwen tegemoet.

Rekening moet worden gehouden dat een uitspraak in hoger beroep ongeveer een jaar gaat duren. Dat betekent dat een nieuwe exploitant voor het sportcomplex aan de Dalweg waarschijnlijk nog een jaar op zich laat wachten.

Werken aan wegen

Voor de komende periode zijn de volgende wegwerkzaamheden gepland:

7 mei tot medio augustus 2001
Wegens rioleringswerkzaamheden is de Schaepmanstraat (tussen de Hartweg/ Nieuwstraat) en de Troelstrastraat voor het verkeer afgesloten.

28 mei t/m 1 juni 2001
Wegwerkzaamheden kruising Lange Brinkweg/Eemstraat, eveneens ter ondersteuning van de 30km/per uur maatregel.

5 juni t/m 11 juni 2001
In verband met onderhoudswerkzaamheden zal de Eemstraat gedeeltelijk worden afgesloten

12 juni t/m 19 juni 2001
De Lange Brinkweg tussen Kruisweg en Korte Middelwijkstraat zal geheel worden afgesloten voor het verrichten van onderhoudswerkzaamheden.

2001: Het Internationaal Jaar van Vrijwilligers Wereldwijd Lokaal Betrokken: 2001 Internationaal jaar van Vrijwilligers
E-mailen kan ook, het adres is: ekerg@soest.nl initiatieven van andere bestuurslagen (b.v. nieuw streekplan, de 5e Laatst bijgewerkt: 28.05.01 11:35