Provincie Zeeland

Glastuinbouw Nieuwdorp/Lewedorp onhaalbaar

Het Bestuurlijk Overleg Glastuinbouw Nieuwdorp is tot de conclusie gekomen dat een glastuinbouwgebied van 700 ha bij Nieuwdorp/Lewedorp economisch onhaalbaar is.
Het geraamde verlies op dit project bedraagt 34 tot 169 miljoen, al naar gelang de variaties in landschappelijke inpassing en grondprijzen.
Gedeputeerde Staten van Zeeland hebben vanochtend de conclusie van het bestuurlijk overleg onderschreven.

GS hebben verder besloten geen verdergaand onderzoek te doen naar andere grootschalige glastuinbouwlocaties (Kanaalzone of Reimerswaal). Het college staat op het standpunt dat de uitkomsten hiervan grosso modo dezelfde zullen zijn als van het project bij het Sloegebied. Bovendien hebben deze locaties niet de status van herstructureringsgebied; het gevolg hiervan is dat ze niet in aanmerking komen voor een rijksbijdrage van 8,-- per vierkante meter. Een andere mogelijkheid - het verrichten van onderzoek naar een kleinere locatie van ca. 200 ha bij Nieuwdorp/Lewedorp - wil het college eveneens achterwege laten, aangezien ook hier aanzienlijke verliezen zullen blijken.

In feite betekent dit dat voor wat betreft de mogelijkheden voor glastuinbouw in Zeeland wordt teruggevallen op het convenant met de gemeenten Reimerswaal, Kapelle en Borsele (100 ha per gemeente). Een en ander is in het streekplan voorzien.
GS tekenen hierbij aan dat dit niet wil zeggen dat het kleinschalige project in de Zeeuws-Vlaamse Kanaalzone, dat momenteel actueel is, buiten beeld zal komen.
Dit project zal op zijn merites worden beoordeeld, waarbij uiteraard een belangrijke factor is of dit project economisch te realiseren valt.

De belangrijkste oorzaken van het tekort van het project Nieuwdorp/Lewedorp zijn:

* de grondprijzen;

* de kosten van landschappelijke inpassing in het omringende gebied;
* de infrastructuur;

* het feit dat de bijdrage van LNV in herstructurering van de glastuinbouw 8,-- per vierkante meter is en dat dit bedrag onvoldoende is om tot een rendabele aanpak te komen.

Middelburg, 29 mei 2001; I.A. van der Linde; tel. 0118 631399; nr 20/2001