Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Vliegenthart geeft vrijwilligerswerk stimulans

Dinsdag 29 mei 2001, persbericht nummer 53

Het lokale vrijwilligerswerk krijgt vanaf dit jaar 25 miljoen extra. Staatssecretaris Margo Vliegenthart (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) stelt dit nu in het VN Internationaal Jaar van Vrijwilligers beschikbaar. Gemeenten en provincies kunnen plannen indienen bij het ministerie van VWS. Bij de verdeling van het geld wordt rekening gehouden met de grootte van de gemeente. Vrijwilligersorganisaties moeten betrokken zijn bij het opstellen en uitvoeren van de plannen.

De rijksoverheid neemt de helft van de kosten van een vrijwilligersproject voor haar rekening, gemeenten en provincies leggen de andere helft bij. Zo komt er per saldo jaarlijks 50 miljoen extra beschikbaar voor vrijwilligerswerk. Deze aanpak heeft ook al succes gehad bij de breedtesportimpuls. Dit extra geld moet leiden tot een systematische en langdurige aanpak gericht op versterking van de ondersteuning van vrijwilligers(organisaties).

In Nederland is 35% van de mensen actief in enige vorm van vrijwilligerswerk. Het gaat daarbij onder andere om activiteiten in sportverenigingen, scholen, kerken, hobbyclubs en ouderenzorg.

Op woensdag 30 mei zal staatssecretaris Vliegenthart om 10.00 uur de opening verrichten van de Innovestatie, een landelijke vakbeurs voor nieuwe vormen van vrijwilligerswerk in Den Bosch (Brabanthallen).