VVD

Jules Maaten (Eurofractie) vreest E-day


Groep: Eurofractie Datum: 29 mei 2001

Euro introductie wordt fiasco als regeringen en ECB geen stappen ondernemen.

Dringende actie is nodig van regeringen en de Europees Centrale Bank (ECB) om onacceptabele risicos bij de introductie van bankbiljetten en munten te voorkomen op 1 januari 2002.

Als speciale rapporteur van het Europees Parlement voor de invoering van de euro voorspelt Jules Maaten chaos als de nieuwe munt op 1 januari zijn intrede doet. Hij verwacht lange rijen, veiligheidsproblemen en tevens een groter gevaar op valsmunterij en fraude als kleine bankbiljetten niet vóór 1 januari 2002 beschikbaar worden gesteld aan het grote publiek.

Ik kan aan de burger niet uitleggen dat hij geen eurobriefjes mag hebben, maar de kleinste kruidenier in Griekenland en de buurtwinkel in Limburg wel.

Als president Duisenberg van de ECB de overgang naar de euro niet beter begeleidt, is de ellende niet te overzien. Jules Maaten verwijt de ECB buiten de werkelijkheid te staan: Je kunt wel merken dat er geen huisvrouwen in de directie zitten. De introductie van de euro wordt alleen door bankiersogen bekeken. Het gevolg is vakblindheid. Het gaat niet simpelweg om de technische omschakeling van de ene valuta naar de andere. Het gaat om de munt waar straks 300 miljoen burgers en honderdduizenden kleine- en middelgrote bedrijven mee aan de slag moeten.

Voor wat betreft de voorbereidingen in Nederland is Jules Maaten positief: "Nederland loopt voorop als het om praktische maatregelen en informatie gaat. Met name de vroegtijdige bevoorrading van het publiek met euro-munten, opening van banken op 1 januari en de omschakeling van pinautomaten zijn bij ons goed geregeld", aldus Maaten.