CDA

Commissie Wijffels wil ingrijpende hervorming intensieve veehouderij

De Commissie Wijffels vindt dat de intensieve veehouderij ingrijpend moet worden hervormd, om de sector binnen tien jaar weer gezond te krijgen. Minister Brinkhorst moet nu met een plan van aanpak komen

De Commissie vindt dat dieren in de intensieve veehouderij teveel als productiemateriaal worden beschouwd en op een niet-dierwaardige manier behandeld. Dat moet veranderen. Er moet meer ruimte worden gecreëerd voor de dieren. Dieren moet hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Dat betekent dat kippen moeten kunnen scharrelen, varkens kunnen wroeten en koeien kunnen grazen, aldus commissie-voorzitter Wijffels bij de presentatie van het rapport Toekomst voor de veehouderij; agenda voor een herontwerp van de sector.

Ook moet er een einde komen aan veemarkten en veetransporten, en er moeten meer en betere vaccins tegen en testen op dierziekten worden ontwikkeld. Gezonde dieren zouden niet meer moeten worden geruimd.

Ten slotte moet de consument in de toekomst beter worden geïnformeerd over de herkomst van landbouwproducten en de wijze waarop met het vee is omgegaan, aldus de commissie, die in het leven is geroepen door D'66-minister Brinkhorst en onder voorzitterschap stond van de CDA'er Wijffels.