Politie Amsterdam-Amstelland

f 24.000 aan bonnen
29-5-2001. De politie heeft gisteren 200 bonnen uitgedeeld aan automobilisten die in de fout gingen op de A-10-West of op de daarvoor gecreëerde omleidingsroutes. Het ging met name om chauffeurs, die zich niets aantrokken van geslotenverklaringen, ondanks de uitgebreide voorinformatie via de mediacampagne en ter plaatse aangebrachte waarschuwings- en verkeersborden. Ze reden op de A-10-West de speciaal voor vrachtwagens en autobussen gereserveerde uitritten op, of gebruikten in Amsterdam-West de voor het openbaar vervoer vrijgemaakte bussluizen. Agenten zetten de overtreders aan de kant en deelden bonnen uit. De overtreders krijgen binnenkort een acceptgirokaart met een boete van 120 gulden in bus.



Woning uitgebrand
29-5-2001. Vanmiddag is een woning aan de Osdorper Ban uitgebrand. De brand ontstond vermoedelijk doordat een jongetje van anderhalf jaar oud met lucifers speelde in zijn slaapkamer. Zijn moeder ontdekte de brand en stelde zichzelf en haar zoontje in veiligheid. De vrouw is met brandwonden aan handen en voeten overgebracht naar een ziekenhuis. Het jongetje raakte niet gewond, maar krijgt wel een medische controle. De stichting Salvage regelt vervangende huisvesting. Een naastgelegen woning liep waterschade op.
Steekpartij in De Pijp
28-5-2001. Zaterdagavond is in een woning in stadsdeel De Pijp een 38-jarige vrouw aangehouden. Ze wordt ervan verdacht de 41-jarige bewoonster een paar keer in de rug te hebben gestoken. Het slachtoffer heeft een nacht in het ziekenhuis gelegen en is inmiddels weer thuis. De verdachte is ingesloten in verband met zware mishandeling en/of poging tot doodslag. De vrouw was bij de bewoonster op visite. Tijdens het bezoek ontstond ruzie over een man. De zaak escaleerde en liep uit op een steekpartij.

Gewonde bij steekpartij
28-5-2001. Zaterdagochtend rond vijf uur is in een steeg bij het Rokin een 18-jarige jongen neergestoken. Het slachtoffer is in de zij geraakt en in een ziekenhuis opgenomen. Hij is niet in levensgevaar. Van de dader(s) ontbreekt ieder spoor. De jongen liep met drie andere jongens over het Rokin en rookte een sigaret. Er kwam een drietal andere jongens voorbij. Een van hen vroeg of hij een sigaret mocht. Toen de 18-jarige jongen hier niet op inging, werd hij door de drie ingesloten en vluchtte een steeg in. Hij werd achtervolgd en liep tijdens de vechtpartij een steekwond op in zijn zij. Hierna kozen de daders het hazenpad. Of het verhaal van het slachtoffer geheel juist is, is nog de vraag. Tot nu geeft hij maar weinig informatie over de gebeurtenissen.


Brit doodgeschoten
28-5-2001. Vrijdagavond, kort na tienen, is op Ranonkelkade bij de Distelweg een 37-jarige Brit overleden na een schietincident. De schutter is spoorloos. Hij verdween lopend in de richting van het Mosveld. Het slachtoffer had geen vaste woon- of verblijfplaats. Het motief voor het misdrijf is nog niet duidelijk. De auto die ter plaatse is aangetroffen, is in beslag genomen. Vermoedelijk zat het slachtoffer in die auto. Mogelijk heeft de schutter ook in de auto gezeten. Het rechercheteam dat op de zaak is gezet, telt 12 man. Getuigen of mensen met informatie wordt verzocht te bellen met nummer (020) 559 21 21.
Chauffeur mishandeld
28-5-2001. Zaterdagochtend rond halfzeven is een 33-jarige man aangehouden die de chauffeur van nachtbus 73 mishandelde. De chauffeur kreeg een klap op zijn achterhoofd en is onder doktersbehandeling. Het incident gebeurde op de eindhalte aan de Metaalbewerkerweg. De chauffeur gaf aan dat de laatste vier passagiers de bus uit moesten. Een man zat de slapen en werd door de chauffeur gewekt. Dat viel kennelijk niet in goede aarde. De chauffeur maande hem uit te stappen, wat de man uiteindelijk ook deed. Hierbij deelde hij de chauffeur een vuistslag toe. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt in verband met mishandeling en bedreiging.