Provincie Zuid-Holland

29-05-2001

Dit is een gezamenlijk bericht van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en het Hoogheemraadschap van Rijnland Oplossing voor vernatting in Duin- en Bollenstreek

Het probleem van structurele vernatting van de Duin- en Bollenstreek wordt naar verwachting in 2002 opgelost voor circa 600 ha bollengrond rondom De Zilk. De oplossing is gelegen in het verlagen van het oppervlaktewaterpeil met 15-20 cm door de aanleg van zogenoemde peilvakken in het boezemgebied van het hoogheemraadschap van Rijnland. Tot deze conclusie komt het bestuurlijk overleg van de waterbeheerders, voorgezeten door de provincie Zuid-Holland. Het is de bedoeling dat het gewenste grondwaterpeil voor het teeltseizoen 2002 wordt gerealiseerd. De maatregel is een onderdeel van een pakket, dat gericht is op afstemming van landbouw en natuur. Zo is voorzien in de aanleg van een hydrologische bufferzone. Deze zone maakt naar verwachting verdere natuurontwikkeling in de Duinen mogelijk, zonder dat wateroverlast in de omgeving optreedt.

Verlaging van het oppervlaktepeil levert betere teeltomstandigheden op, omdat hiermee het grondwaterpeil in de percelen daalt. Afhankelijk van de omstandigheden zal op perceelsniveau aanvullend drainage nodig zijn.

Uitwerking
Voor de uitwerking is een plan van aanpak opgesteld. Dit voorziet in het nemen van een peilbesluit door Rijnland in april 2002. Binnenkort vergadert de Verenigde Vergadering van Rijnland over het voorstel. Gezien de belangen van landbouw, natuur en bewoning is zorgvuldigheid bij de voorbereiding van het peilbesluit van groot belang. Zo moet ook aan de Natuurbeschermingswet en aan eventuele vereisten uit bestemmingsplannen worden voldaan. Het is de bedoeling dat de maatregel vóór het teeltseizoen 2002 is geëffectueerd.

Een niet onbelangrijk neveneffect van de peilvakken is het verlies aan oppervlakte boezemwater. Uitgangspunt is dat hiervoor compensatie nodig is in de regio, maar niet perse in de bollenlanden. Daarvoor zal op initiatief van Rijnland een apart onderzoek worden uitvoerd, dat voor wat de uitvoeringstermijn betreft niet aan de realisatie van de peilvakken is gekoppeld.

Hydrologische bufferzone
Ander onderdeel van het plan is de realisatie van een hydrologische bufferzone tussen de duinen en de bollenlanden. Onderzoek wijst uit dat de kweldruk in de bollenlanden als gevolg van nog uit te voeren vernattingsmaatregelen in de Amsterdamse waterwinduinen waarschijnlijk kan worden weggenomen door de aanleg van een randsloot met drain aan de voet van de duinen, en/of de aanleg van grondwaterwinputten in de duinen. Hierover wordt binnenkort overleg gevoerd met de provincie Noord-Holand en de gemeente Amsterdam.

De provincies en Rijnland zullen belanghebbenden uitnodigen voor een informatieavond begin juli over het plan van aanpak.