Gemeente Ede

Weergave van de afspraken die zijn gemaakt tijdens de gespreksavond in Bennekom op 29 mei 2001

Op 29 mei jongstleden vond de jaarlijkse gespreksavond van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Ede plaats in gemeentecentrum De Brink in Bennekom. Deze gespreksavond is door het bestuur van de Dorpsraad Bennekom en de gemeente Ede in nauw overleg gerealiseerd. De gespreksavond werd goed bezocht. Bezoekers konden verspreid over twee gespreksgroepen gedurende twee keer ruim drie kwartier onderwerpen en vragen bespreken met leden van het gemeentebestuur.

Hier onder een indruk van de onderwerpen die zijn besproken en afspraken die zijn gemaakt.

Overlast van jongeren nabij de Fluitakker
De heer H.J. Nauta gaf mede namens andere bewoners van de Fluitakker aan, overlast te ondervinden van oudere jongeren op de nabij het woonerf gelegen kleinschalige speelvoorziening.

Tijdens het werkbezoek voorafgaand aan de gespreksavond heeft het college deze speelvoorziening bezocht en gesproken met omwonenden. Ook tijdens de gespreksavond werd het probleem aan de orde gesteld.

Uit de gesprekken bleek dat de overlast van de jeugd op dat moment wat minder werd ervaren.

Afgesproken is dat het probleem onder de aandacht blijft van de gebiedsagent en de buurtbeheerder. Op het moment waarop de overlast toeneemt wordt door hen actie ondernomen. Indien blijkt dat het probleem niet door de politie en buurtbeheer kan worden opgelost, wordt het overlastprobleem door de politie projectmatig aangepakt. De politie zal dan streng controleren.

Parkeerproblematiek in het centrum
De heer K.B.A. Bodlaender stelde vervolgens de parkeerproblematiek in het centrum van Bennekom aan de orde.
Dit leverde de volgende reacties van de politie op:

Fout parkeren

Fout parkeren wordt door de gebiedsagenten en de politieagenten uit de Unit Zuid gecontroleerd en waar nodig bekeurd.

Klachten over de doorstroming van het verkeer bij het laden en lossen van vrachtautos

Sinds een aantal jaren is het toegestaan aan de linker- en rechterzijde van de rijbaan te laden en te lossen. Gesuggereerd werd dat vrachtautos bij het laden en lossen op het fietspad zouden staan. In het centrum van Bennekom zijn echter geen fietspaden aanwezig, de bestrating loopt van pand tot pand.

Invalidenparkeerplaatsen

Opgemerkt werd dat het regelmatig voorkomt dat door valide mensen op invalidenparkeerplaatsen wordt geparkeerd en dat wellicht misbruik wordt gemaakt van invalidenparkeerkaarten.
De invalidenparkeerplaatsen worden door voertuigen ingenomen die zijn voorzien van een parkeerontheffing. Het is moeilijk na te gaan of misbruik van deze ontheffing wordt gemaakt. De politie zou dan bij het voertuig moeten blijven tot het moment waarop de bestuurder terug komt.
Daarnaast is het moeilijk om misbruik te bewijzen. Er worden ontheffingen afgegeven op kenteken en op persoon. Overigens wordt wel toezicht gehouden op het parkeren op invalidenparkeerplaatsen.

Pinnen bij de ABN-AMRO bank en het Postkantoor

Aangegeven werd dat overlast wordt ondervonden van autos die kort parkeren om te pinnen bij de bank en bij het postkantoor. Vaak is geen sprake van parkeren maar van kort stilstaan. Bij de politie zijn geen klachten bekend over mogelijke overlast van mensen die gaan pinnen. Als het criterium is bereikt, wordt door de politie bekeurd. De politie heeft samen met de buurtbeheerder gekeken of de omgeving van de bank mogelijk kan worden aangepast en heeft dit besproken met de verkeersdeskundige van de gemeente. De ABN-AMRO bank gaat over een half jaar verhuizen naar de Commandeursweg, derhalve heeft het weinig nut nu de omgeving nog aan te passen. De verkeersdeskundige schrijft na de zomervakantie een voorstel aan het college van burgemeester en wethouders over de parkeerproblematiek in het centrum.

Ondersteunen plaatselijke middenstand in de parkeerproblematiek

Uit gesprekken die de politie met de voorzitter en secretaris van de ondernemersvereniging heeft gevoerd blijkt dat er problemen zijn door het parkeren van de voertuigen van werknemers van de bedrijven voor de winkels. Door dit parkeren wordt een parkeerplaats de hele dag bezet gehouden en kan het winkelend publiek daar geen gebruik van maken. De winkeliers zijn voornemens een kaarten aktie te houden om bestuurders te vragen de auto buiten het centrum te parkeren.

Het Bart van Elstplantsoen
Door een aantal aanwezigen werden vragen gesteld en opmerkingen gemaakt over het Bart van Elstplantsoen.
Sommige gaven aan dat bij de presentatie van de plannen destijds is gezegd dat mensen vanuit de Dorpsstraat gemakkelijk het plantsoen in kunnen lopen. Echter er is een grote drempel waardoor het plantsoen moeilijk toegankelijk is voor rolstoelen en mensen met rollators. Weer anderen meldden dat autos door het plantsoen naar de rotonde reden. Dit probleem is inmiddels opgelost omdat ter plaatse paaltjes zijn geplaatst waardoor het niet meer mogelijk is om met een auto door het plantsoen te rijden.

Verder merkte de heer Van Lookeren Campagne op dat de watertoevoer naar de magnoliaboom niet goed is. Hiervoor wordt een oplossing gezocht.

Snelheidscontrole De Kraats
Omdat volgens één van de aanwezigen te hard wordt gereden in de Kraats werd om een verkeerscontrole gevraagd. Bovendien zou er sprake zijn van veel zwerfvuil in dit gebied.

Uit onderzoek is gebleken dat niet structureel te hard wordt gereden. De gebiedsagent voert een aantal keren per jaar overleg met de buurtvereniging De Kraats, waar problemen van bewoners worden besproken Bij het volgende overleg zal het probleem zwerfvuil worden besproken en zonodig aktie worden ondernomen.

Mogelijkheid bomen te plaatsen aan de Bovenweg
Het trottoir langs te Bovenweg is te smal om bomen te plaatsen. De Bovenweg is niet opgenomen in het groenstructuurplan omdat er sprake is van veel grote bomen in grote particuliere voortuinen.

Borden Selterskampweg
Aangegeven werd dat de borden 30 km zône aan het begin van de Selterskampweg op de verkeerde plaats stonden. De borden zijn inmiddels verplaatst.

Afronding omgeving Aleidahof
Met alle betrokken partijen zijn afspraken gemaakt . De bomen en de houtwal zijn inmiddels gesnoeid. Het spitwerk voor de groenaanleg vindt deze zomer plaats. GeIegenheid voor inspraak voor de inrichting van de speelplaats is gepland na de zomervakantie. De aanleg van de speelplaats en aanplanting van groen worden in het najaar 2001 gerealiseerd.



Ede, 15 augustus 2001 terug naar het overzicht