Gemeente Sneek


College bezoekt schakelklas

COLLEGE BEZOEKT SCHAKELKLAS

De internationale schakelklassen van de Regionale Scholen Gemeenschap Magister Alvinus te Sneek, kreeg deze week het complete college van burgemeester en wethouders op bezoek. Het gemeentebestuur had de reguliere vergadering er zelfs voor verplaatst, om zich tijdens schooltijd persoonlijk te kunnen oriënteren op het onderwijs aan AMA's en andere jonge asielzoekers.

De internationale schakelklas groeide vorig jaar als gevolg van een beslissing van het Centraal Orgaan Asielzoekers heel snel van 30 naar 100 leerlingen. Het gemeentebestuur vroeg zich toen bezorgd af of de kwaliteit van het onderwijs daar niet onder zou lijden, maar stemde uiteindelijk in met de komst van de jonge asielzoekers.

Deze week maakten zij dus kennis met hen. Het gaat om kinderen van 13 tot 18 jaar, van wie 85% als vluchteling naar Nederland is gekomen. Zestig van de honderd kinderen zijn hier zonder ouders of andere familieleden. De meesten van hen wonen in het Asielzoekerscentrum. De meeste kinderen komen uit Afrika, daarnaast uit Afghanistan, Iran, Irak, China, Oost-Europa, Balkanlanden, Marokko, Zuid-Amerika of nog andere landen.

Met z'n allen zitten ze in acht verschillende klassen op verschillende niveaus. Het is de bedoeling dat ze uiteindelijk - na een jaar of twee
- doorstromen naar vmbo, havo, mavo of mbo. Het leren van Nederlands staat bovenaan op het lesrooster: per week worden hiervoor 12 uren uitgetrokken.

De schakelklas heeft verder ondermeer als doel heeft de leerlingen zo snel mogelijk wegwijs te maken in de Nederlandse maatschappij en de leerlingen grepen hun kans: 'Is burgemeester zijn een baan?", wilden ze weten. Burgemeester Siebold Hartkamp kon ter plekke een bijdrage leveren aan de invulling van het rooster door ze te vertellen dat dit in Nederland bepaald geen erebaantje is. Daarmee deed hij niet voor de leerlingen onder: zoveel uren Nederlands per week is namelijk ook best pittig.