Metaalunie

29 mei 2001

Metaalunie-enquête over laatste halfjaar:

Oordeel over resultaten in mkb-metaal minder positief

De ondernemers in het mkb-metaal zijn over hun bedrijfsresultaten en orderposities in het afgelopen halfjaar minder tevreden dan in de periode ervoor. Vooral in de verspanende toelevering is het tevredenheidspercentage per saldo lager geworden. Toch vindt een belangrijke meerderheid de uitkomsten nog steeds positief. Dat is zelfs het geval in de landbouwmechanisatie waar de bedrijfsresultaten sterk zijn verslechterd. Het aantal orders is in deze sector zorgwekkend gedaald, terwijl de gevolgen van de mkz-crisis zich met name uitstrekken over de periode na maart. Voor het gehele mkb in de metaal is er per saldo nog steeds sprake van een verbetering van de bedrijfsresultaten en de orderposities. Nog altijd draait driekwart van de bedrijven met winst en slechts vijf procent met verlies.

Dit blijkt uit de conjunctuurenquête van de Metaalunie over de laatste zes maanden (periode oktober 2000 tot en met maart 2001), die gehouden is in de sectoren constructie, verspanende toelevering, machinebouw, onderhoud en service, landbouwmechanisatie, elektronica, oppervlaktebewerking en overige sectoren. De Metaalunie is met meer dan 10.000 leden de grootste ondernemersorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf in de metaal.

Minder investeringen

Per saldo 6 procent van de ondernemers verwacht dit jaar minder te investeren in machines dan vorig jaar. De daling wordt vooral verwacht in de sector 'overig constructiewerk' en in de landbouwmechanisatie. Alleen de elektronica en de staalconstructiebouw verwachten een geringe verhoging van de te investeren bedragen in machines.

Het aantal werknemers neemt in de bedrijven nog steeds toe. Dat is het geval bij per saldo 20 procent van de bedrijven.