GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 29 mei 2001 14:34

Tara Oedayraj Singh Varma neemt afscheid

(25 mei 2001)

Tara Oedayray Singh Varma heeft vandaag afscheid genomen van de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven las de hierna volgende brief van haar voor.



Amsterdam, 29 mei 2001

Beste collega's, lieve Jeltje,

Zoals jullie weten ben ik sinds een jaar ernstig ziek. Helaas ontbreekt er perspectief op herstel en verslechtert mijn lichamelijke conditie dagelijks. Mijn mogelijkheden om zelfstandig te functioneren worden kleiner en onvermijdelijk zal ik mijn zelfstandigheid geheel moeten gaan opgeven. Door mijn ziekte heb ik sinds enige tijd niet meer in jullie midden kunnen zijn, wat mij spijt. Toch heb ik het schrijven van deze brief nog lang uitgesteld. Afscheid van de Kamer valt mij, zoals jullie zullen begrijpen, zwaar. Maar nu ik accepteer dat ik niet meer aan het werk zal gaan heb ik, nu de Kamer nog een jaar te gaan heeft, besloten plaats te maken voor een opvolger. Ik ben van ver gekomen en ik draag een andere cultuur in mij, maar heb me in jullie midden en in dit huis altijd thuis gevoeld. Daarvoor dank ik mijn fractie en de warmte die daar heerst, alle collega's in de Kamer en de open houding waarmee zij mij altijd tegemoet hebben getreden. In de Kamer heb ik geleerd dat politieke verhoudingen niets hoeven te zeggen over menselijke verhoudingen. Zonder schroom durf ik te erkennen: er zijn toch wel veel leuke VVD'ers! Het personeel dank ik vooral voor de jarenlange, vriendelijke ondersteuning en met name de bodes die mij ook sinds ik ziek ben met zorg en discretie hebben omringd.

In de zeven jaar dat ik kamerlid ben geweest, was ik als eerste een GroenLinkse politica. Maar daarnaast ben en blijf ik een migrant in de politiek, en een trotse migrant. Een incidentele collega dacht wel eens dat ik vergeten had mijn pyjama uit te trekken. Inmiddels weet zelfs hij dat het om een Salwar Kameez gaat. Met mijn kleding en mijn omgangsvormen heb ik, hoe subtiel ook, willen demonstreren dat Nederland multicultureel is geworden en dat dat een verrijking is. Ik heb ook duidelijk willen maken dat aanpassing aan Nederland noodzakelijk is maar geen verlies van je eigen culturele identiteit hoeft te betekenen. Terwijl ik vandaag afscheid neem, wordt Coskun Corus voor het CDA geïnstalleerd. Het doet mij goed te weten dat dankzij zijn komst het percentage allochtonen in de kamer op hetzelfde, nog te lage niveau blijft. Ik wil hem alle succes toewensen.

Voor mij was deelname aan de Bijlmerenquête onvergetelijk. Helaas kwam de enquête te laat en was het resultaat deels onbevredigend. Dit neemt niet weg dat de publieke verantwoording die wij als parlementariërs hebben afgedwongen voor de mensen in de Bijlmer van groot belang is geweest. Het is een voorbeeld waarin het parlement haar werk doet, in nauw contact met de mensen om wie het gaat. Zo heb ik ook altijd willen functioneren. Ik groet jullie allen en zal tot het einde met warmte aan jullie denken.

Liefs,

Tara Oedayraj Singh Varma