Politiebericht Friesland: Friesland 29-05-2001 Politieberichten van 28/5 (13.00 uur) tot 29.5 (07.00 uur)

Lemmer: inbraak woning
Maandag is tussen 09.00 en 12.00 uur ingebroken in een woning aan de Schoener. Vermist worden onder meer een laptop, en radio/cd-speler en een aantal CD`s. Men kwam het pand binnen door een deur te forceren. De 26-jarige bewoner deed aangifte.

Damwoude: aanhouding
Een 35-jarige inwoner van Damwoude is maandag om 11.00 uur in zijn woonplaats, nadat de politie verschillende meldingen had gekregen dat de man in Broeksterwoude op een brommer rondreed en daarbij met een geweer zwaaide. Na een zoekactie door de politie kon de man bij zijn woning worden aangehouden. Hij werd op het politiebureau ingesloten.

Leeuwarden: geen rijbewijs
Een 24-jarige inwoner van Leeuwarden is maandag om 12.15 uur op de Oldegalileen aangehouden, omdat hij onder meer zonder rijbewijs in een auto reed. Bij controle bleek de auto ook niet verzekerd te zijn. Bovendien waren drie van de vier banden glad.

Lemmer: diefstal velgen
Van een aan de Weegschaal geparkeerde auto zijn tussen zaterdag 01.00 en maandag 06.30 uur de linkervelgen ontvreemd. De 24-jarige eigenaresse deed aangifte.

Dokkum: winkeldiefstal
Een 30-jarige inwoner van Dokkum is maandag om 16.30 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan de Strobosserweg. Winkelpersoneel zag dat de man een pakje shag wilde meenemen zonder te betalen en hield hem aan. Hij werd overgedragen aan de politie.

Leeuwarden: aanhouding
Een 23-jarige inwoner van Harlingen is maandag om 16.50 uur aangehouden, nadat hij van een woning aan De Bird een raam had vernield. Een getuige zag de man eerst enige tijd rond de woning rondstruinen en waarschuwde de politie toen de man een ruit van de woning stuktrapte. Op het moment dat de politie arriveerde stapte de man juist weer uit de woning, waarvan de bewoners overigens niet aanwezig waren. Hij bleek niets uit de woning te hebben weggenomen, maar kon geen goede verklaring voor zijn gedrag geven. Hij werd voor verhoor naar het politiebureau meegenomen.

Leeuwarden: aanrijding tussen auto en fietser
Bij een aanrijding met een auto heeft een 36-jarige fietser uit Leeuwarden letsel opgelopen. De man fietste over de Brandemeer, toen hij tegen een auto, bestuurd door een 51-jarige inwoner van Gytsjerk, opbotste die verzuimde hem voorrang te verlenen. De fietser werd met rugklachten per ambulance overgebracht naar het MCL voor onderzoek.

Heerenveen: winkeldiefstal
Een 30-jarige inwoner van Heerenveen is maandag om 18.00 uur aangehouden op verdenking van diefstal uit een winkel aan de Dracht. De man werd door winkelpersoneel betrapt toen hij een flesje parfum wilde meenemen zonder te betalen. Hij werd aan de politie overgedragen.

Appelscha: vernielingen
Een 54-jarige medewerker van Staats Bos Beheer deed maandag aangifte van diverse vernielingen in de omgeving van de Bongerd en de Kale Duinen. Op diverse plaatsen werden met grof geweld onder meer picknickbankjes, -tafels en vuilnisbakken vernield. De vernielingen moeten in de laatste twee weken zijn gepleegd.

Lemmer: mishandelingen
Een 18-jarige inwoner van Lemmer is maandag om 20.20 uur aangehouden, nadat hij drie opvarenden van de bruine vloot had mishandeld. De verdachte had de opvarenden, twee van 17 en een van 16 jaar, allen met de Duitse nationaliteit, zonder enige aanleiding in het gezicht geslagen. Op grond van zijn signalement kon de verdachte kort daarna op de Vuurtorenweg worden aangehouden. Hij werd op het politiebureau ingesloten.

Dokkum: woningbrand
In een woning aan de Rondweg Noord heeft maandagavond brand gewoed. De brand werd omstreeks 20.00 uur door een omwonende gemeld, op het moment dat de 62-jarige bewoner niet thuis was. De brandweer bestreed de brand met drie wagens maar kon niet voorkomen dat de bovenetage en de zolder geheel verloren gingen. Ook het huis van de buren liep rook- en waterschade op. De brand is waarschijnlijk ontstaan in slaapkamer aan de achterzijde. De technische recherche zal nog een onderzoek instellen naar de oorzaak van de brand.

Grou: aanhouding na vernieling auto
Een 36-jarige inwoner van Jirnsum is dinsdag om 03.00 uur aangehouden op verdenking van vernieling van een aan de Parkstraat geparkeerde auto. De man kon worden aangehouden na een melding van een getuige die zag dat de man de ruitenwisser van de auto afbrak. De verdachte, die overigens geen verklaring voor zijn gedrag kon geven, werd op het politiebureau ingesloten.

Bureau Voorlichting & PR: 058 8808272