Gemeente Hattem

Gemeentelijke informatierubriek De Homoet, editie 31 mei 2001

'T KLEINE VEER

Sinds 15 mei jl. is 't Kleine Veer weer in de vaart gebracht. Vanaf deze datum kunnen fietsers en voetgangers gedurende het hele zomerseizoen gebruik maken van deze recreatieve vaarverbinding tussen Zwolle en Hattem.

LANDELIJKE SIRENETEST

Op grond van het Besluit Informatie inzake Rampen en ongevallen zijn gemeenten wettelijk verplicht om het sirenestelsel eenmaal per jaar luid te testen. Op woensdag 6 juni a.s. vindt om 12.00 uur dit jaarlijkse proefalarm van het sirenestelsel plaats.

TIJDELIJKE VERKEERSMAATREGEL

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij besloten hebben om in het kader van de Nationale Straatspeeldag op 20 juni 2001, van 13.00 tot 17.00 uur, De Reest af te sluiten voor al het verkeer, met uitzondering van voetgangers.

Het desbetreffende verkeersbesluit ligt ter inzage bij het bureau Ruimtelijk Beheer.

INSPRAAK BESTEMMINGSPLAN

Burgemeester en wethouders verlenen inspraak op het beleidsvoornemen tot vaststelling van het bestemmingsplan III, 35e partiële herziening. Het plan voorziet in de juridisch planologische regeling voor de bouw van een woning op een perceel achter het perceel Hogenkamp 35 te Hattem.

Het voorontwerp van het bestemmingsplan ligt met ingang van 1 juni 2001 gedurende een periode van 4 weken voor een ieder ter inzage bij de receptie van de Sector Ruimtelijke Ordening en Beheer (ROB) ten stadhuize. Gedurende die periode kunnen ingezetenen en in de gemeente belanghebbende natuurlijke en rechtspersonen hun zienswijze naar voren brengen.

Schriftelijk dient dat te geschieden bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 93, 8050 AB Hattem. Mondelinge zienswijzen kunnen bij het Bureau Ruimtelijke Ordening (RO) naar voren worden gebracht bij de heer Roetert of bij diens afwezigheid bij een andere medewerk(st)er van het Bureau Ruimtelijke Ordening. In dat geval dient nadrukkelijk te worden vermeld, dat het een mondelinge inspraakreactie betreft op een voorontwerp van een herzieningsplan.

KENNISGEVING VRIJSTELLING BESTEMMINGSPLAN

Met ingang van 1 juni 2001 ligt gedurende twee weken ter gemeentesecretarie, sector Ruimtelijke Ordening en Beheer voor een ieder ter inzage een bouwplan voor het uitbreiden en veranderen van een woning met een erker op het perceel Hessenweg 86 te Hattem, gelegen in het bestemmingsplan "De Hilst 1998". Burgemeester en wethouders zijn voornemens om op grond van artikel 25, lid 5, sub c vrijstelling te verlenen van het plan ten aanzien van het bepaalde over het bouwen van (hoofd-) gebouwen binnen het bebouwingsvlak en toestaan dat de grenzen van het bebouwingsvlak naar de buitenzijde worden overschreden door erkers over maximaal de halve breedte, mits de bebouwingsgrens met niet meer dan 1,50 meter wordt overschreden.

Belanghebbenden die bedenkingen hebben tegen het verlenen van vrijstelling worden in de gelegenheid gesteld hun zienswijzen omtrent het voornemen, gedurende de bovengenoemde termijn van terinzagelegging, naar keuze schriftelijk of mondeling naar voren te brengen. Schriftelijk moet dit geschieden bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 93, 8050 AB Hattem. Mondelinge zienswijzen kunnen zowel persoonlijk (tijdens openstelling van het bureau R.O.), als telefonisch (op werkdagen van 08.00 uur tot 12.30 uur en 13.30 uur tot 17.00 uur) worden doorgegeven aan de heer P. Jetzes (tel. 4431643), of bij diens afwezigheid bij één van de andere medewerkers van het bureau Ruimtelijke Ordening.

EEN SCHUTTING BOUWEN ( wel of niet bouwvergunningvrij)

Voor de voorgevelrooilijn mag zonder vergunning een erfafscheiding worden geplaatst tot 1,00 meter hoogte. Achter de voorgevelrooilijn mag vergunningvrij een erfafscheiding (schutting) worden geplaatst tot 2,00 meter hoogte. De hoogte wordt gemeten vanaf de gemiddelde hoogte van het erf (tuin). Een taluutje maken om zo met de hoogte te kunnen smokkelen is niet toegestaan.

Een voorgevelrooilijn komt enkel voor bij gevels die naar de openbare weg zijn toegekeerd. Het is een denkbeeldige lijn langs de gevel. Bij hoekwoningen is meestal sprake van twee voorgevelrooilijnen. Vaak lopen de voorgevelrooilijnen dan zoals aangegeven in de tekeningen hieronder. Woont u in de hoekwoning van een blokje woningen dat aan drie zijden wordt omsloten door een openbare weg dan zult u rekening moeten houden met drie voorgevelrooilijnen.

Een haag voor of achter de voorgevelrooilijn is altijd vergunningvrij

Achter de voorgevelrooilijn mag u zonder bouwvergunning een schuttingplaatsen van maximaal 2,00 meter hoog. Voor de voorgevelrooilijn mag een hekwerk maximaal 1,00 meter hoog zijn. Alleen in het gemarkeerde gedeelte magvergunningvrij een 2,00 meter hoge schutting geplaatst worden.

In alle overige gevallen dient een verzoek om bouwvergunning te worden ingediend. Of dan ook vergunning kan worden verleend, hangt af van de bepalingen van het ter plaatse geldende bestemmingsplan en of de erfafscheiding (schutting) voldoet aan redelijke eisen van welstand.

Een haag wordt niet gezien als een bouwwerk, daar is dan ook geen vergunning voor nodig. Een haag mag zowel voor als achter de voorgevelrooilijn gepoot worden en mag ook hoger dan 2,00 meter zijn. Ten aanzien van tot op heden geplaatste erfafscheidingen die niet aan bovenstaande wettelijke regeling voldoen, zal niet worden opgetreden, alleen bij vervanging c.q. vernieuwing. Alle eventueel geplaatste erfafscheidingen, na de datum van publicatie hiervan, zullen moeten voldoen aan de wettelijke regelgeving. Zoniet dan zal hier tegen worden opgetreden met de wettelijke middelen die ons ter beschikking staan. Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot het bureau Ruimtelijke Ordening van de sector R.O.B.

AANVRAGEN OM BOUWVERGUNNING

Burgemeester en wethouders maken bekend dat bij hun college de volgende aanvragen om bouwvergunning zijn ingediend:
* het uitbreiden van een woning, de Reest 22.
EXPOSITIE 5 T/M 21 JUNI

Vanaf 5 juni a.s. kan men in het stadhuis tijdens openingsuren schilderijen en beelden bekijken van Aly Heideveld en Dini Wassink. Aly Heideveld is geboren in Hattem en heeft vele jaren in Wapenveld gewoond. Haar liefde voor het schilderen heeft ze al vele jaren en ze is zeer actief met schilderen. Aly volgde lessen bij Henriette Taveneer en is later gaan aqualeren bij Aly Ekkelkamp in Heerde. Aly schildert zowel abstract als figuratie, waaronder ook religieuze schilderijen. Dini Wassink is geboren in Emmeloord en opgegroeid in Creil in de Noordoostpolder. Ze maakte veel brooddeegfiguren en brooddeegschilderijen en via de open dag van de Van Allerhof kwam ze bij de beeldhouwgroep van Jan Scholten. Daar is ze nu al twaalf jaar met veel plezier aan het beeldhouwen. Zij maakt abstracte en figuratieve beelden.
De expositie duurt tot en met 21 juni. Voor meer informatie kunt u bellen met Aly, tel. 038-4447480 en/of met Dini, tel.038-4443707.

Hattem, 31 mei 2001