Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek Afd. Voorlichting & Communicatie
Postbus 93138
2509 AC DEN HAAG
Verzonden per e-mail op 30 mei 2001

PERSBERICHT

Gemeenschappelijk persbericht van NWO en ZON

ZON en MW gaan samen

ZorgOnderzoek Nederland en NWO-Medische Wetenschappen gaan samen verder als ZON MW. Daartoe hebben ZON, MW en NWO een samenwerkingsovereenkomst getekend. ZON is een zelfstandig bestuursorgaan en wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. MW ontvangt middelen van NWO en eveneens van het ministerie van VWS. ZON MW telt 140 medewerkers en heeft een jaarbudget van zo'n 150 miljoen gulden.

De nieuwe organisatie ZON MW is actief op het hele terrein van gezondheid en ziekte, preventie, zorg en de organisatie van de zorg. Met de samensmelting ontstaat een organisatie die het complete traject stimuleert van fundamenteel onderzoek tot uitvoeringsprojecten in de praktijk van de gezondheidszorg. Zo wordt de weg geëffend om met nieuwe kennis uit wetenschappelijk onderzoek de gezondheidszorg te vernieuwen. Bovendien dringen vragen vanuit de maatschappelijke praktijk van zorg en preventie sneller en efficiënter door tot het gezondheidsonderzoek.

De samenwerking tussen ZON en NWO-MW komt niet uit de lucht vallen. In de memorie van toelichting op de ZON-wet uit 1997 is al bepaald dat ZON op termijn met MW zou samengaan.
ZON MW heeft een bestuur dat samengesteld is uit de leden van de besturen van beide samenwerkende organisaties. Voorzitter is prof.dr. W.G. van Aken en vice-voorzitter is drs. D.J.D. Dees. Binnen afzienbare tijd zal een aantal nieuwe bestuursleden worden benoemd. De directie wordt gevormd door drs. H.J. Smid en dr. E.P. Beem.

ZON MW zal op 15 juni een nieuw pand aan de Laan van Nieuw Oost Indië 334 in Den Haag betrekken. Het nieuwe telefoonnummer wordt (070) 3495111.