Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 29 mei 2001

... B & W-nieuws week 21

Ruimte, Wonen en Economie
Het college neemt kennis van de aanbestedingsprocedure voor het Meertaxi vervoer en het advies van de Management Assistance Group. Op basis van de prijs en overige gunningscriteria stelt het college de raad voor de uitvoering van het Meertaxi vervoer te laten verzorgen door De Vier Gewesten. De productformule van het Meertaxi vervoer verandert niet. De meertaxi wordt uit gefinancierd uit diverse budgetten, te weten reizigersbijdrage, rijksbijdrage (opbrengstsuppletie), het WVG-budget, het ABW budget (inkomensondersteuning) en het OV-budget..

Voor het vervoer van reizigers die niet onder de WVG vallen wordt gedurende de gehele contractperiode (4 jaar) een bedrag van maximaal 1.2 miljoen gulden gereserveerd uit de Bestemmingsreserve OV. De overige kosten (marketing, promotie, communicatie, klanttevredenheids-onderzoek, monitoring, bonus/malus systeem, terugbelservice) komen ten laste van het WVG budget en het OV budget. De raadscommissie Verkeer & Vervoer en de raadscommissie OSZ hebben inmiddels positief geadviseerd over de nota 'Aanbesteding Meertaxi'. De raad neemt op 31 mei een besluit over de nota.

Het college stemt in met het raadsvoorstel over de Knoop N201/A4. De raad behandelt het voorstel tijdens de raadsvergadering op 31 mei aanstaande. Het raadsvoorstel is gebaseerd op de nota van 30 maart jl waaraan een aantal elementen zijn toegevoegd . Dit betreft de aansluiting Bennebroekerweg, de verbreding Bennebroekerweg, trekkerfunctie provincie en gemeente. Verder is een passage toegevoegd aan de nota.

Bestuursdienst
Het college heeft kennis genomen van de nulmeting die plaatsgevonden heeft voor de evaluatie van het coffeeshopbeleid. Het onderzoek richtte zich op het gebruik van softdrugs onder jongeren en volwassenen tot en met 30 jaar. Daarnaast is aandacht besteed aan de ervaren overlast in de gemeente van de handel in of gebruik van softdrugs. De nulmeting komt ter kennisneming op de agenda van de commissie voor Algemene Bestuurszaken.

Softdruggebruik
Het onderzoek wijst uit dat ongeveer 2400 Haarlemmermeerders regelmatig softdrugs gebruiken. Circa de helft gebruikt 1 tot 4 keer softdrugs in de maand; de andere helft komt frequenter met softdrugs in aanraking. Het aantal softdruggebruikers onder leerlingen van het voortgezet onderwijs is 8% wat overeen komt met het landelijk gemiddelde. Hiervan heeft in Haarlemmermeer de helft het afgelopen jaar geprobeerd te minderen of te stoppen met het softdruggebruik, een meerderheid is dit ook gelukt. De leerlingen kopen softdrugs voornamelijk in Haarlem (21%) en Hoofddorp (15%). De groep van 18 jaar en ouder gaat voor hun softdrugs voornamelijk naar Amsterdam.

Overlast
Uit gesprekken met sleutelfiguren van instellingen (politie, Brijderstichting, scholen etc.) blijkt dat niet duidelijk is waar en op hoeveel plaatsen in de gemeente gehandeld wordt in softdrugs. De komst van een coffeeshop heeft volgens de respondenten een positief effect vanwege de betere kwaliteitscontrole en regulering van de prijzen. Ze verwachten ook dat jongeren minder snel in aanraking komen met harddrugs en een afname van de straathandel. De angst bestaat wel dat de huidige straathandelaren overstappen op andere middelen.

Ook het politieregistratiesysteem over klachten uit de gemeente is geraadpleegd. In de drie straten in de omgeving van de vestigingsplaats van de coffeeshop zijn het afgelopen jaar 85 meldingen geweest. De meeste meldingen zijn afkomstig van de Kruisweg (37). De meest voorkomende meldingen hebben betrekking op diefstal (waar onder voertuigen/woningen), namelijk 38. Er zijn zes specifieke overlast-meldingen (horeca/dronkenschap/kennelijk gestoorde/voertuig) geweest.

Vervolgonderzoek
Over een jaar vindt een vervolgonderzoek plaats waaruit moet blijken welke trends bestaan bij specifieke groepen op het gebied van softdrugs. Uit die informatie kan een mogelijk effect door de komst van de coffeeshop bepaald worden.

Het college besluit de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling (CAR)/ Uitwerkings-overeenkomst - I (UWO - I) aan te passen. Het gaat hierbij om aanpassingen op het gebied van: arbeid en zorg (verlof) ;arbeidsduur (verminderen aanstellingsomvang);tijdelijke uitbreiding formele arbeidsduur (uitbreiden met maximaal 4 uur); vrijstellingsbepaling (afwijken van salaristabel, tijdelijke aanstelling); werken na 65 jaar (nieuwe aanstelling); reparatie CAR/ UWO (wegnemen onvolkomenheden). Het college legt deze aanpassingen voor aan de raadscommissie Middelen en de commissie voor Georganiseerd Overleg. De wijzigingen gaan in nadat overeenstemming is bereikt met Georganiseerd Overleg (GO).

Het college neemt kennis van het jaarverslag 2000 van de vaste commissie voor de bezwaar- en beroepschriften. Uit het jaarverslag blijkt onder andere dat in totaal 69 hoorzittingen gehouden zijn, er 307 bezwaarschriften zijn ingediend waarvan er 53 zijn ingetrokken. De raadscommissie Algemene Bestuurszaken ontvangt het jaarverslag ter kennisname.

Openbare Werken
Het college wijkt af van het welstandsadvies over de bouw van een noodgebouw met 16 lokalen (2 lagen) ter vervanging van een noodgebouw van 9 lokalen op het perceel Einsteinlaan 16 te Badhoevedorp omdat naar het oordeel van het college het bouwwerk voldoet aan redelijke eisen van welstand.

Het college besluit - in afwijking van het advies van de welstandscommissie - een bouwvergunning te verlenen voor het plaatsen van een dakkapel in het voor- en achterdakvlak van de woning op het perceel Gravenbos 1 te Hoofddorp goed te keuren omdat het bouwplan voldoet aan redelijke eisen van welstand.

Het college heeft kennis genomen van de kwartaalrapportage flitskasten 2001/1. Op dit moment functioneren er 8 flitskasten op de Rijnlanderweg, de Aalsmeerderdijk en de woonschepenhaven in Zwanenburg. Van het door de raad beschikbaar gestelde krediet van 230.000 gulden zijn inmiddels vijf flitskasten, een camera, drie meetlussen en een beveiligingssysteem aangeschaft die binnenkort operationeel zijn. In de zomer zullen vervolgens nog eens 11 flitskasten, 1 camera, 3 beveiligingsvoorzieningen en 4 meetlussen worden geplaatst. In de loop van dit jaar zullen in totaal 24 flitskasten en 3 camera's worden ingezet om de maximumsnelheid op de Ringdijk en de Rijnlanderweg te handhaven.

Uit de 1e kwartaalrapportage 2001 snelheidscontroles blijkt dat de overschrijding van de maximumsnelheid ter hoogte van de flitspalen zeer laag is (1 à 1,5%) en dat er nagenoeg geen verkeersongevallen voorkomen. Het beheer van de flitskasten heeft wel problemen opgeleverd. Mede met het oog hierop en in afwachting van nieuwe ontwikkelingen (bijv. digitale apparatuur) besluit het college voorlopig het aantal flitskasten op de Ringdijk niet uit te breiden. Wel zullen er maatregelen worden getroffen om het beheer en de inzet van de huidige apparatuur te optimaliseren. De raadscommissie verkeer en vervoer ontvangt de rapportage ter advisering; de raadscommissie openbare werken en milieu ontvangt deze ter informatie.

Het college stelt de raad voor om de Melis Spaansweg en omliggende parkeerterreinen in Hoofddorp Centrum vanaf 1 januari 2002, gefaseerd, aan de openbaarheid te ontrekken. Op het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend. Het raadsvoorstel komt ter advisering in de raadscommissie voor Verkeer en Vervoer.

Het college stelt de raad voor de 8e wijziging in de Bouwverordening vast te stellen. Het gaat om een wijziging op het gebied van jurisprudentie, normherziening en herstel van kleine onvolkomenheden. De raadscommissie Openbare Werken en Milieu ontvangt het raadsvoorstel ter advisering, waarna de raad de verordening tot wijziging van de bouwverordening vaststelt.

Welzijn, Onderwijs, Cultuur
Het college betreurt de beslissing van de Stichting Mainport en Groen (SMG) om de geplande fietsbrug in de Geniedijk over de rijksweg A4 niet te realiseren omdat het beschikbare budget van 5,3 miljoen hiervoor niet toereikend is. De door de stichting voorgestelde verplaatsing van de fietsverbinding over de A4 naar de toekomstige 'busbrug' heeft niet de voorkeur van het college. Daarom verzoekt het college de SMG op korte termijn te laten berekenen of een sobere fietsbrug in de Geniedijk - zonodig van beton - binnen het beschikbaar budget gemaakt kan worden. Mocht dit het geval zijn dan wordt een ontwerp opdracht uitgeschreven voor een sober ontwerp van de fietsbrug op basis van de gedachte dat de vier geplande bruggen over de A4 tezamen als een familie van bruggen fungeren als toegangspoort tot het Schipholgebied.

Het college heeft het raadsvoorstel vastgesteld over de tarieven voor de gemeentelijke openluchtsportaccommodaties en enkele gebouwde sportaccomodaties in 2001.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen