0100,0100,0100Times New RomanPERSBERICHT

Utrecht, 28 mei 2001

Europa aan zet bij
klimaatonderhandelingen

Elf milieu- en ontwikkelingsorganisaties*) roepen de Nederlandse regering op, alles in het werk te stellen om het Kyoto protocol niet te laten mislukken. De Tweede Kamer overlegt donderdag aanstaande met minister Pronk over het internationale klimaatbeleid.

Hoewel de signalen van minister Pronk positief waren in dit perspectief (als voorzitter van COP6.5), heeft Nederlandse regering zich nog nooit openlijk uitgesproken over doorgaan met het Kyoto Protocol zonder de Verenigde Staten. De enige reactie van Minister-President Kok is geweest dat voortzetting van het Kyoto Protocol zonder de VS onwenselijk was.

Nu de Verenigde Staten het Protocol heeft afgewezen, komt het erop aan dat Europa de leiding neemt. De EU moet zich tijdens de Europese top in Gotenburg op 15 en 16 juni verplichten het protocol te ratificeren. Ook moet de EU zich tot het uiterste inspannen de internationale klimaatconferentie, die later die maand wordt gehouden, tot een goed einde te brengen. Verder dienen ook afspraken te worden gemaakt voor snelle maatregelen voor vermindering van de uitstoot van
broeikasgassen in Europa.

De organisaties maken zich grote zorgen. Als het Kyoto Protocol niet wordt geratificeerd, wordt het onmogelijk de wereldwijde temperatuurstijging te beperken tot een veilig niveau. Een stijging van drie graden geeft al ernstige schade voor Europa.


*) Both Ends, Greenpeace Nederland, INZET, Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, OIKOS, Stichting Natuur en Milieu, Transnational Institute, Vereniging Milieudefensie, Waddenvereniging, Wereld Natuur Fonds Nederland, WISE.

Nadere inlichtingen:

Stichting Natuur en Milieu, tel. 030-2331328:

Arjette Stevens 030 2348261 of 0624861547; Marijke Brunt (privé 030-2316169)

OPEN BRIEF AAN DE NEDERLANDSE REGERING OVER HET KYOTO PROTOCOL

t.a.v Minister-President Kok, Minister Pronk,
Staatssecretaris Benschop

28 mei 2001

Onderstaande organisaties schrijven u om hun ernstige bezorgdheid te uiten over de internationale ontwikkelingen rondom het Kyoto Protocol. Het lijkt nu duidelijk dat de Verenigde Staten het Kyoto Protocol afwijzen. Wij geloven dat leiderschap van de Europese Unie en haar lidstaten cruciaal is voor de toekomst van het Kyoto Protocol en daarmee voor het wereldwijde klimaat en toekomstige generaties. Wij doen een dringend beroep op de Nederlandse regering om de
onderstaande aanbevelingen over te nemen met het oog op de komende Milieu Raad op 7 en 8 juni en de Europese Top op 15 en 16 juni.

De regering van de Verenigde Staten heeft haar afwijzing van het Kyoto protocol vorige week onderstreept met een energieplan, dat de klimaatproblematiek volkomen ontkent. Als dit plan wordt uitgevoerd zullen de CO2-emissies sterk blijven stijgen en in 2020 op zo'n 50% boven het niveau van 1990 uitkomen. De Europese Unie kan zich hier niet bij neerleggen en zal leiderschap moeten tonen, zodat het Protocol op Rio +10 in 2002 in werking kan treden en uitgevoerd wordt. Het is van groot belang dat de Europese Top in Gothenburg een positief signaal aan de rest van de wereld afgeeft. Dit kan de EU doen door zich op het hoogste niveau te verplichten om het Kyoto Protocol voor Rio +10 te ratificeren, en om snel maatregelen te nemen om emissies te reduceren.

Doorgaan met ratificatie betekent bovendien een ondersteuning van de vele maatschappelijke krachten in de Verenigde Staten die wel willen starten met een effectief klimaatbeleid. We wijzen in dit verband op de nieuwe studie van de vijf grote Amerikaanse energieonderzoeklaboratoria in opdracht van het Department of Energy (DOE), waaruit blijkt dat de
Amerikaanse CO2-emissies zeer wel kunnen worden beperkt.

Wanneer de EU nu ook afhaakt, zal het volgens de IPCC onmogelijk worden om de mondiale temperatuurstijging te beperken tot het door de EU gestelde doel van twee graden C. Een temperatuurstijging van drie graden of meer zal niet alleen rampzalige gevolgen hebben voor ontwikkelingslanden en de mondiale natuur, ze houdt ook grote risico's in voor Europa zelf. Bij een dergelijke temperatuurstijging kan Groenland gaan smelten, waardoor de zeespiegel op termijn vele meters zal stijgen. Bovendien bestaat er bij een dergelijke
temperatuurstijging een reëel risico dat de warme golfstroom zal stilvallen, waardoor in ons land een Siberisch klimaat kan ontstaan.

rightWat de opstelling van de EU betreft maken wij ons zorgen over de uitspraken over het Kyoto proces van de Belgische premier Verhofstadt enkele weken geleden. Belgie neemt per 1 juli het voorzitterschap van de EU over van Zweden. Verhofstadt suggereerde door zijn uitlatingen dat hij geloofde dat niets gedaan kan worden zonder de VS. Deze opvatting lijkt in tegenspraak met de duidelijke positie die het Zweedse voorzitterschap heeft uitgedragen. Wij vragen u er bij uw Belgische collega's op aan te dringen de voortvarendheid en duidelijkheid van Zweden over het Kyoto proces voort te zetten.

Wij vragen van de EU dat zij diplomatieke initiatieven blijft nemen om andere landen te overtuigen om het Kyoto Protocol te ratificeren en om COP6b succesvol af te sluiten. Het Kyoto Protocol kan alleen in 2002 in werking treden als landen zoals de Russische Federatie, Japan, Canada, Australië, Nieuw Zeeland en Noorwegen - samen met de EU - overgaan tot een snelle ratificatie en maatregelen treffen om zich aan hun Kyoto doelstellingen te houden. Bovendien moeten allianties opgebouwd worden met de Centraal- en Oost-Europese landen en de Baltische staten om het Protocol snel te ratificeren. Tenslotte is het van belang een gemeen-schappelijke agenda te vormen met de ontwikkelingslanden die het protocol op Rio+10 in werking willen zien treden. De agenda van deze landen (adaptation, technology transfer and capacity building) dient daarbij voldoende gehonoreerd te worden. Hun deelname is cruciaal voor de toekomstige
klimaatonderhandelingen.

De EU moet elke poging van de VS afwijzen om het Kyoto Protocol te heronderhandelen of te vervangen. Momenteel is er geen alternatief voor de internationale gemeenschap dan om het Protocol te ratificeren zonder de VS. Het is nu tijd voor leiderschap van de EU om de internationale onderhandelingen tot een succesvol einde te brengen, zodat het Protocol op Rio + 10 in werking kan treden.

Both Ends
TNI

Greenpeace
Vereniging Milieudefensie

KNNV
Waddenvereniging

NZET
Wereld Natuur Fonds

OIKOS
WISE

Stichting Natuur en Milieu