Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-29: Nieuwe ICT-plannen voor verbetering dienstverlening pag.nr.=7133

Het college van b & w wil internet en de mogelijkheden van ICT gebruiken als gereedschap ter verbetering van het leven in de stad en de dienstverlening aan de inwoners. Namens het college stelt wethouder W. Stolte (leefbaarheid, sport, milieu, ICT beleid en Scheveningen) voor om, onder de noemer 'Het Glazen Stadhuis', dit jaar nog 24 projecten te starten. De ontwikkeling van een gemeentelijk contactcentrum en een 'formulierserver' zijn belangrijke onderdelen. Den Haag gaat ook een rol vervullen als pilotgemeente voor verdere informatisering. Met het ministerie van BZK wordt een driejarig convenant afgesloten.

Het project Het Glazen Stadhuis richt zich onder andere op het bevorderen van de betrokkenheid van burgers bij het lokaal bestuur en het verbeteren van de geïntegreerde electronische dienstverlening.

Voor de resterende maanden van 2001 staan 24 plannen op stapel. Enkele in het oog springende projecten zijn:

het opzetten van een gemeentelijk contactcentrum. Het project begint met de integratie van alle servicenummers van de Dienst Stadsbeheer. Later worden andere producten van deze dienst toegevoegd. De voorbereidingen starten voor het toevoegen van andere diensten.

De ontwikkeling van een formulierserver, die er voor zorgt dat de gemeentelijke formulieren op het internet uit standaardelementen bestaan. Deze kunnen vervolgens via een back-office verwerkt worden.

Het digitale archief voor bouwvergunningen wordt ontsloten met een nieuw systeem en een basisregistratie voor gebouwen ontwikkeld; de gegevens worden anders gedefinieerd, zodat het in diverse processen is te gebruiken. Dit leidt tot een betere informatieverstrekking aan inwoners.

Den Haag neemt de rol op zich van 'super-pilot'. Wethouder Stolte streeft er naar om binnenkort met het ministerie van BZK een convenant af te sluiten. Doel van de pilot is een nog verdere ontwikkeling van de gemeentelijke informatisering, gericht op een verbetering van de dienstverlening. De onderwerpen en doelstellingen van de 'super-pilot' en het Glazen Stadhuis passen bijzonder goed bij elkaar Vanuit het ministerie wordt een subsidie van fl. 6 mln., verdeeld over drie jaar, beschikbaar gesteld.

Het Glazen Stadhuis is eind 1999 gestart. Sinds die tijd zijn verschillende projecten gerealiseerd.

De actuele bestuurlijke stukken zijn te vinden op internet, ICT is ingezet voor interactieve beleidsvorming (Bomen over het Haagse Bos), een gemeentebreed beschikbare digitale kaart (voor o.a. bodeminformatie) is ontwikkeld, digitale aanvraagformulieren voor gemeentelijke producten zijn beschikbaar die per e-mail - of uitgeprint per gewone post- kunnen worden verstuurd. Daarnaast is de WOZ Infodesk on line gebracht, een eerste stap naar zogenaamde 'portal services', waarin beveiliging van privé gegevens een belangrijk onderdeel is.

last update: 29 mei 2001 ;pag.: 7133; auteur: 10