Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-29: Den Haag één van de koplopers bij voorbereidingen euro pag.nr.=7135

Den Haag is één van de 33 gemeenten (op ruim 500) waarbij zowel de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid als de gehele gemeente goed scoort bij de voorbereidingen op de euro. Den Haag ligt goed op schema en op onderdelen voor, vergeleken met de 100.000+ gemeenten. Dit blijkt uit onderzoeken van de ministeries van Financiën en SZW. Wethouder mevrouw drs. Louise E.J. Engering-Aarts van Financiën en Cultuur is blij met deze uitkomsten, die laten zien dat de Haagse aanpak vanaf 1997 vruchten afwerpt.

De ministeries van Financiën en SZW monitoren regelmatig de voortgang bij gemeenten en provincies met betrekking tot de voorbereidingen op de komst van de euro. Uit de laatste rapportages blijkt dat Den Haag de voorbereiding grondig heeft aangepakt en op onderdelen voor ligt op de landelijke normplanning.

Den Haag scoort 90% op de voortgangsindex (maximaal 100%), waar het gemiddelde van de 100.000+ gemeenten (de referentiegemeenten) op 75% staat. In september 2000 hield het rijk de laatste monitor; Den Haag haalde toen 80%.

De plan- en projectmatige aanpak werpt ook vruchten af. De planningsindex geeft aan of alle aspecten die met de planning te maken hebben ook zijn meegenomen: de gemeente scoort hier de maximale 100%. Door de aanpak en voortgang wordt Den Haag regelmatig gevraagd presentaties te geven over de gemeentelijke en Nederlandse aanpak.

Bij het testen van applicaties is 75% gerealiseerd tegenover 65% van de referentiegemeenten. Op alle aspecten van het testen van de grote systemen (o.a. het uitkeringssysteem van de dienst SZW en de systemen van de Gemeentelijke Belastingdienst) vindt een onafhankelijke controle plaats in de vorm van een audit. Den Haag is één van de weinige gemeenten die een dergelijke aanpak hanteert.

Uit de realisatie-index, die aangeeft in hoeverre de benodigde aanpassingen ook zijn doorgevoerd, scoort Den Haag 70% tegenover 50% van de referentiegemeenten (bij deze index is het overigens ook niet mogelijk om in dit stadium 100% te scoren).

Op dit moment zijn de voorbereidingen in volle gang voor een verdere uitwerking van het voorlichtingstraject, waarbij minderheden en ouderen belangrijke doelgroepen vormen. Veel aandacht gaat uit naar de daadwerkelijke invoering van de euromunten en -biljetten en de duale periode. Dit is de periode tussen 1 en 28 januari 2002, waarin zowel met guldens als euro's betaald kan worden. Het wisselgeld zal in die periode in euro's uitbetaald worden. Ter voorbereiding hierop worden voor de gemeentelijke kassiers trainingen georganiseerd.

last update: 29 mei 2001 ;pag.: 7135; auteur: 10