Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Bilthoven, 29 mei 2001
VPR-pb12/2001

Hoogspanningslijnen en leukemie bij kinderen

Circa 0,2 tot 1 extra gevallen van leukemie bij kinderen per jaar kunnen het gevolg zijn van wonen in de buurt van hoogspanningslijnen. Tenminste, als wordt aangenomen dat er een oorzakelijk verband is tussen blootstelling aan magnetische velden van hoogspanningslijnen en leukemie bij kinderen. Zo'n oorzakelijk verband is echter niet aangetoond. In totaal wonen er in ons land 7.000 tot 25.000 kinderen in de buurt van hoogspanningslijnen. Deze kinderen lopen als gevolg daarvan mogelijk een extra kans op het krijgen van leukemie. Dat leidt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) af uit resultaten van buitenlands onderzoek.

Sinds 1979 hebben vele onderzoekers en commissies in binnen- en buitenland het verband bestudeerd tussen het wonen bij hoogspanningslijnen en het krijgen van leukemie door kinderen. De magnetische velden die ontstaan bij transport en gebruik van elektriciteit, zouden de verbindende factor vormen. In maart 2000 concludeerde de Gezondheidsraad dat 'er sprake is van een redelijk consistente associatie tussen het vóórkomen van leukemie bij kinderen en het wonen in de nabijheid van bovengrondse elektriciteitslijnen'. Dat wil zeggen dat er een bepaalde relatie bestaat tussen leukemie bij kinderen en hoogspanningslijnen. Tegelijkertijd stelt de Gezondheidsraad dat een oorzakelijk verband met blootstelling aan magnetische velden niet is vastgesteld. Het onlangs verschenen rapport van de Advisory Group on Non-Ionising Radiation (AGNIR) die door de National Radiological Protection Board (NRPB) in Groot-Brittannië is ingesteld, bevat een vergelijkbare boodschap. Desondanks, zo eindigt het AGNIR-rapport, blijft de mogelijkheid bestaan dat hoge en langdurige blootstelling aan deze magnetische velden de risico's voor leukemie bij kinderen verhoogt, tenzij verder onderzoek aantoont dat toeval of een nu nog onbekend verschijnsel in het spel is.

De conclusies van de Gezondheidsraad waren voor het ministerie van VROM reden om het RIVM te vragen de mogelijke gevolgen in kaart te brengen van een verband tussen hoogspanningslijnen en leukemie in Nederland. Het RIVM heeft het relatieve risico in relatie tot het magnetische veld afgeleid uit publicaties waarin gegevens uit verschillende buitenlandse studies gecombineerd zijn. De blootstelling in Nederland is bepaald op basis van schattingen van het magnetische veld op diverse afstanden tot de hoogspanningslijnen. Uit tellingen van het aantal woningen dat binnen deze afstanden ligt, is het mogelijke aantal extra gevallen van leukemie bij kinderen berekend. Het mogelijke aantal extra gevallen is onzeker. Dit is vooral te wijten aan de onzekerheden rond de afgeleide relatieve risico's en de onzekerheden in de relatie tussen de magnetische veldsterkte en de afstand tot de hoogspanningslijnen. De magnetische velden kunnen van woning tot woning verschillen. Een overzicht van deze verschillen ontbreekt, evenals een compleet inzicht in de bijdragen van andere bronnen. Nader onderzoek naar de blootstelling aan magnetische velden in Nederlandse woningen is daarom gewenst.

EINDE BERICHT