FNV

FNV: Consument mag lastig zijn

Als de invoering van de euro succesvol is, zal de consument niet lastig zijn. Dat zegt de FNV in reactie op het jaarverslag van De Nederlandsche Bank (DNB). De FNV heeft zich zeer verbaasd over de manier waarop DNB zich uitlaat over het gedrag van de consument tijdens de euro-invoering. Als het succes afhangt van het gedragsmotto .van mij zal niemand last hebben. mag getwijfeld worden aan een soepele invoering.

Ondanks dat het concurrentievermogen van Nederland is verslechterd in het eurogebied constateert DNB ook dat de Nederlandse concurrentiepositie nog steeds beter is dan de omringende landen. De FNV blijft streven naar een verantwoordelijke loonontwikkeling en merkt op dat de huidige loonontwikkeling zeker niet uit de pas loopt met de salarisontwikkeling van de directie van DNB.

DNB stelt dat voor het beheersbaar houden van de vergrijzingsproblematiek een begrotingsoverschot van 1½ à 2% bbp nodig is. De FNV vindt dit rijkelijk hoog. Een overschot van ½ à 1% bbp is toerijkend.

Anders dan DNB laat doorschemeren is de FNV van mening dat de Fed op een verstandige manier probeert de conjucturele ontwikkeling in de VS bij te sturen. De ECB moet zich niet alleen op prijsstabiliteit richten, maar ook oog hebben voor werkgelegenheid.