GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 30 mei 2001 13:56

WAO-probleem te weerbarstig voor Paars & Poldermodel

(30 mei 2001)

Paars heeft 7 jaar lang gefaald bij de reïntegratie van WAO-ers. Het grootste sociale vraagstuk van dit moment kreeg door politieke meningsverschillen binnen de coalitie geen adequaat antwoord. Uit arren moede stelde het kabinet de adviescommissie Donner in. Helaas moet geconstateerd worden dat het WAO-vraagstuk een maat te groot is voor het poldermodel. De kiezer zal zich straks moeten uitspreken.

Weliswaar komt Donner met een unaniem advies - op zich een prestatie - WAO volume en instroom worden echter te veel als een financiële last ervaren, terwijl dit in combinatie met de falende reïntegratie toch vooral als een sociaal probleem moet worden gezien. GroenLinks staat daarom ook sympathiek tegenover de richting van de reïntegratieplannen van Donner. Als het gaat om de verantwoordelijkheidsverdeling tussen werkgevers en overheid gedurende de eerste 2 jaar dient er meer gedifferentieerd te worden naar grootte van de bedrijven. Hoe groter het bedrijf hoe meer verantwoordelijkheid. Afwijzend staat GroenLinks tegenover de plannen om de sociale bescherming van (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten af te breken. Ook na het mislukken van de reïntegratiepogingen moet er voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten uitzicht blijven op een WAO-uitkering. Zij mogen niet via de WW worden afgeserveerd naar de bijstand. Wij passen voor een benadering waarin mensen cijfers worden, waarin sociale problemen worden weg gedefinieerd. Het verhangen van het bordje WAO door WW of bijstand zal eerder nieuwe problemen creëren dan bestaande oplossen. Terecht wordt er aandacht gevraagd voor de hoogte van de WAO-uitkering, maar de aanbeveling van de commissie is te zwak. GroenLinks pleit al jaren voor een structurele verhoging van minimaal 75% en mogelijk oplopend tot 80% van het laatstverdiende loon.

Recente uitingen van de fractievoorzitters van VVD en PvdA bevestigen dat er geen sprake is van een werkbaar compromis. Op een onhoffelijke wijze hebben zij het rapport daarmee al voor verschijning naar een stoffige la doorverwezen. Er ziet niets anders op dan dat de politieke partijen in de nieuwe verkiezingsprogramma's hun visie geven op de WAO. Dan kunnen de kiezers deze kwestie beslechten. Wij zijn er van overtuigd dat een sociale aanpak van de WAO op het grootste draagvlak kan rekenen. Wie vooral op reïntegratie inzet zal uiteindelijk de beste resultaten boeken bij het terugbrengen van volume & instroom in de WAO.

Paul Rosenmöller
Ab Harrewijn