CDA

CDA: Brinkhorst moet rapport Wijffels niet misbruiken

Het CDA heeft waardering voor het werk van de Commissie Wijffels, maar het huiswerk is nog niet af. Er wordt een goede eerste aanzet gegeven op veel punten en de denkrichting -naar een duurzame landbouw - spreekt de fractie aan. Het pleidooi voor een nieuw vaccinatiebeleid (niet meer afmaken van gezond vee) ondersteunt de fractie van harte.

Kritiekpunten
Toch zijn er ook kritiekpunten: een internationale dimensie wordt node gemist en er is te weinig aandacht voor de boer als beheerder van het agrarisch (natuur) gebied. De uitspraken van minister Brinkhorst dat dit rapport "het einde van de intensieve veehouderij betekent" wijst de CDA-fractie af.

Woordvoerder Joop Atsma: "Ik vraag me af of Brinkhorst wel hetzelfde rapport heeft gelezen. De Commissie Wijffels wil naar een duurzame, maar wel levensvatbare landbouw. Dat is een richting die de sector zelf ook al een tijd geleden is ingeslagen. Uiteraard gaan veranderingen niet zonder pijn, maar iedereen weet dat wijzigingen, mits voorzien van een goed toekomstperspectief, nodig zijn. Minister Brinkhorst verdraait het rapport met zijn typering. Dat zal een averechts effect hebben. In plaats van draagvlak te creëren, jaagt hij de boeren weer tegen zich in het harnas. Brinkhorst is bezig met zijn eigen dubbele agenda, in plaats van met een 'Agenda voor een herontwerp van de sector'."

Positieve elementen
Het CDA ziet positieve elementen in het rapport Wijffels. Atsma: "De commissie signaleert dat consument en maatschappij hoge eisen stellen aan voedselveiligheid en dierenwelzijn. Het gesleep met dieren over grote afstanden wordt niet meer geaccepteerd. Wat we echter zeer missen is de internationale dimensie. We leven niet op een eiland; de landbouw moet internationaal kunnen concurreren. Anders krijgen we goedkope bulkproducten uit Europa en andere landen, terwijl de boeren hier failliet gaan. Dat is het paard achter de wagen spannen. We kunnen er niet zonder meer van uitgaan dat de consument wel een kwartje meer betaalt voor het vlees, dat is niet reëel. De landbouw moet economisch (internationaal) levensvatbaar blijven. Als we - terecht - hoge eisen stellen aan de boer, moeten we voor die boer ook een betrouwbare overheid zijn."

Het CDA presenteert binnenkort haar eigen visie op de toekomst van de landbouw.