CDA

Eerste, voorlopige reactie op rapport Donner: constructief en een goede basis voor de SER

De CDA-fractie in de Tweede Kamer is van mening dat de commissie Donner - binnen de haar geboden ruimte - tot een knap resultaat is gekomen in de vorm van een unaniem advies. De christen-democraten formuleren nog wel een aantal aanvullende voorstellen ten aanzien van de gedeeltelijk arbeidsongeschikten.

CDA-leider Jaap de Hoop Scheffer: "Na zeven jaar stilstaand water gooit de commissie Donner een effectieve steen in de WAO-vijver. De analyse en de voorstellen van de commissie Donner zijn een waardevolle basis voor een nadere advisering door de SER. Na zeven jaar kabinetsbeleid zonder resultaat bieden deze voorstellen concrete handvatten om te komen tot een goede en sociale WAO."

Reïntegratie eerste doel
De CDA-fractie onderschrijft en ondersteunt voluit het uitgangspunt van de commissie Donner, dat mensen allereerst perspectief moet worden geboden op herstel en werkhervatting. De Hoop Scheffer: "Voor de mensen die wel weer aan de slag kunnen, is dat een betere oplossing dan een WAO-uitkering. Op basis van ons eigen plan Perspectief op herstel ('99) pleiten wij daar al langer voor. Het CDA waardeert dan ook de voorstellen om werkgevers en werknemers echt in staat te stellen en verantwoordelijk te maken voor herstel en reïntegratie positief. Werken aan herstel kan het beste gebeuren binnen de arbeidsrelatie. Dit betreft onder andere de verlenging van de ziektewetperiode en de invoering van het verplichte herstelplan."

Donner beperkt door SUWI
Naar de mening van de CDA-fractie was de commissie Donner echter beperkt door zijn opdracht - om de uitvoeringsstruktuur (SUWI) als een gegeven te beschouwen - zodat deze verantwoordelijkheid niet voldoende kon worden uitgewerkt. "Op teveel momenten in het reïntegratieproces is er sprake van 'hinderlijke UVI-bureaucratie'", aldus De Hoop Scheffer. "Hier ligt een mooie taak voor de SER. Het CDA gaat ervan uit dat de SER zich niet zal laten beperken op dit punt."

Gedeeltelijk arbeidsongeschikten niet volledig in WW De verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers voor de uitkeringen wordt in de voorstellen van de commissie Donner verengd tot aanvullingen op het loon van mensen die weer aan het werk gaan. Het CDA vindt dit te beperkt en ziet meer in een wettelijke basisverzekering in combinatie met aanvullende CAO-regelingen. De Hoop Scheffer: "De eigen verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers voor deze CAO-regelingen zal uiteindelijk betekenen dat het financiële belang om arbeidsongeschiktheid te voorkomen ook daadwerkelijk bij hen komt te liggen.
Dan kan ook aan gedeeltelijk arbeidsongeschikten perspectief geboden worden. Dat is niet het geval in de voorstellen van de commissie Donner. Als CDA vinden wij niet dat gedeeltelijk arbeidsongeschikten - die er na 2 jaar niet in zijn geslaagd te reïntegreren - in de WW en uiteindelijk de Bijstand terecht mogen komen en van daaruit moeten concurreren met volledig gezonde mensen. Een duidelijke toets op duurzame arbeidsongeschiktheid kan wat ons betreft ook best voor gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid uitgevoerd worden. De WAO-uitkering voor het gedeelte dat men arbeidsongeschikt is, kan dan prima worden gebruikt als 'rugzakje' om mee aan het werk te komen en te blijven."

Resultaat Donner volop benutten
Het CDA hoopt niet dat er een storm van kritiek over de voorstellen van Donner zal losbarsten. "Dat draagt niet bij aan de oplossing van de problemen. Wij willen niet nog meer vertraging in de aanpak van de WAO", aldus De Hoop Scheffer.