Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

30/05/2001 - Donner speelt leentjebuur bij CNV

Het CNV ziet aangrijpingspunten in het WAO-plan van de commissie Donner om in de SER tot een breed gedragen advies te komen. Veel elementen uit het plan van Donner komen overeen met het plan dat het CNV vorig jaar in september presenteerde. Op enkele essentiële onderdelen wijkt Donner van het CNV af. Zo moeten de uitkeringen van volledig arbeidsongeschikten volgens het CNV omhoog naar 75 procent. Donner stelt in eerste instantie voor het WAO-gat te dichten. Dit is volgens het CNV een wassen neus omdat in de meeste gevallen dit gat al gedicht is. Daarnaast is het CNV kritisch over het vervallen van de ontslagbescherming voor werknemers. Hierbij dreigt het gevaar dat werknemers rechtstreeks in de bijstand belanden.

Het CNV onderschrijft de knip die de commissie voorstelt tussen volledig en gedeeltelijk arbeidsongeschikten. Deze knip stelt het CNV in zijn plan ook voor. Het CNV vindt dat volledig arbeidsongeschikten met rust moeten worden gelaten en niet achtervolgd moeten worden door medicijnmannen. Positief is ook dat Donner accenten legt op wat mensen nog kunnen en niet op wat ze niet meer kunnen.

De vakcentrale vindt dat het Centraal Planbureau zich vorige week te pessimistisch heeft uitgelaten over de financiering van het plan Donner. In tegenstelling tot het CPB denkt het CNV dat het plan financieel goed uitvoerbaar is. Op korte termijn kost het plan meer geld, maar dit is op te lossen met de miljoenen guldens die in de sociale fondsen zitten. Belangrijker is dat het plan op de lange termijn geld bespaart. Doordat gedeeltelijk arbeidsgeschikten van het WAO-etiket verlost worden, zullen ze meer kans maken op de arbeidsmarkt. WAOers hebben momenteel 25 % kans op werk tegenover 67 % voor werklozen. Door gedeeltelijk arbeidsongeschikten van het WAO-etiket af te helpen, zullen hun kansen op de arbeidsmarkt stijgen. Op WAO-uitkeringen wordt zo fors bespaard.

De commissie gaat ervan uit dat sociale partners nadere afspraken maken om verschillen in inkomen tussen oude en nieuwe functies van gedeeltelijk arbeidsgeschikten op te heffen. Het CNV onderschrijft dit en vindt dat sociale partners op sectoraal niveau afspraken moeten maken over aanvullingen.

Het CNV vindt dat er meer aandacht moet komen voor preventie. Certificering van gezonde arbeidsorganisaties, zoals de commissie Donner voorstelt, is een interessante gedachte. Dit biedt positieve stimulansen in plaats van negatieve prikkels zoals nu.

Kritisch is het CNV over de inkomensontwikkeling die Donner voorstelt voor zieke werknemers die terugkeren naar de arbeidsmarkt. Alleen als de aangeboden functie aan de werknemer lager betaald wordt dan 70 % van het oorspronkelijke salaris, mag hij de baan weigeren. Wordt de functie toch aanvaard, dan moet de werkgever slechts voor een aantal jaren aanvullen tot 70 % van het oorspronkelijke salaris. Het CNV vindt dat de werkgever zo wel heel makkelijk van zijn verantwoordelijkheden afkomt.

Meer informatie voor de sociaal-economische / politieke redactie:

Vice-voorzitter Josine Westerbeek-Huitink: 06 22 493 706 Voorzitter Doekle Terpstra (vanaf 18.00 uur): 06 51 335 671 Woordvoerder Karin Jansen: 06 53 400 399