Provincie Limburg

GS GEVEN CZW RUIMERE ONTGRONDINGSVERGUNNING

Naast ophoogzand nu ook beton- en metselzand
GS GEVEN CZW RUIMERE ONTGRONDINGSVERGUNNING

De Centrale Zandwinning Weert BV (CZW) krijgt een nieuwe ontgrondings-vergunning voor een groter gebied in de omgeving van de IJzeren Man in Weert. Het bedrijf mag ook dieper gaan winnen dan de huidige vergunning uit 1998 toelaat. CZW kan daardoor naast ophoogzand ook industriezand gaan winnen.

Volgens de nieuwe vergunning mag CZW in een periode van 17 jaar maximaal 1,9 miljoen m3 ophoogzand en 1,2 miljoen m3 beton- en metselzand winnen uit een gebied van totaal 60 ha. Daarin is de hoeveelheid uit de oude vergunning opgenomen. Die staat CZW toe om tot september 2006 uit een gebied van 20 ha circa 650.000 m3 ophoogzand te winnen. Met de nieuwe vergunning kan CZW het gewonnen beton- en metselzand zeer efficiënt afzetten bij de betonwarenfabrieken in de directe omgeving van de winlocatie.
Natuurontwikkeling
In overleg met tussen de provincie, het bedrijf,de gemeente en natuurorganisaties is een natuurontwikkelingsplan tot stand gekomen, dat deel uitmaakt van de vergunningsvoorwaarden. CZW zal het gebied inrichten voor natuur en extensieve recreatie. Buiten de lokatie moet CZW nog eens circa 11 ha natuur extra aanleggen. Tijdens de exploitatie stort CZW waarborgsommen om de inrichting van het gebied ná de exploitatieperiode zeker te stellen.
Wintempo
Om zanden zo hoogwaardig mogelijk te gebruiken is een veredelingsinstallatie nodig. De capaciteit van zon installatie en de economisch noodzakelijke maximale benutting ervan zijn belangrijke factoren in het bepalen van de jaarlijks te winnen hoeveelheid zand. Daartegenover staat, dat in het Grondstoffenplan Limburg is vastgelegd, dat tot 2008 de winning van industriezand beperkt blijft. Gedeputeerde Staten hebben daarom bepaald, dat CZW jaarlijks een werkplan met de dan te winnen hoeveelheid zand moet indienen. Op die manier kunnen GS de invloed van de winning op de regionale markt reguleren.