Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Akkoord arbeidsvoorwaarden politie ondertekend

Minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) en de voorzitters van de vier politievakorganisaties hebben het akkoord voor een driejarige CAO voor de politie vanmiddag ondertekend.

De bewindsman onderstreepte bij deze gelegenheid het nu meer dan ooit noodzakelijk te vinden dat de politie zich positioneert als een aantrekkelijke werkgever, waar het goed werken is en de individuele kansen en mogelijkheden van de medewerkers optimaal worden benut. Naar zijn oordeel biedt de nieuwe CAO hiervoor verschillende handvatten. Naast de invoering van de 13e maand bij de politie bevat het akkoord een groot aantal onderwerpen die zich nadrukkelijk richten op het versterken van de positie van de politie op de arbeidsmarkt en het verbeteren van de kwaliteit van het werk. Zo zal binnenkort een Arboconvenant met de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid worden getekend die bedoeld is om het ziekteverzuim bij de politie te verminderen en de reïntegratie te bevorderen. Ook zijn afspraken gemaakt over leeftijdsbewust personeelsbeleid, diversiteit en op het terrein van scholing.

Minister De Vries hecht ook veel waarde aan de afspraken die in deze CAO zijn gemaakt om de politiecapaciteit te verhogen. De mogelijkheid voor politieambtenaren - op basis van vrijwilligheid - te kunnen kiezen voor de 38-urige werkweek ziet hij in dat licht als een belangrijk winstpunt. Afhankelijk van de mate waarin politiemensen hiervoor kiezen, kan deze maatregel een directe capaciteitsuitbreiding betekenen van omgerekend circa 2.000 FTE's.

Noot voor de redactie,