Gemeente Groningen


30
MEI
16.48

Persbericht

Succesvolle portiekgesprekken Wijert-Noord
29-05-2001

Van november 2000 tot februari 2001 zijn zogenoemde portiekgesprekken in De Wijert-Noord uitgevoerd. Doel van de portiekgesprekken was te weten te komen hoe de bewoners in dit wijkvernieuwingsgebied denken over hun wijk. Hoewel een grote meerderheid aangeeft De Wijert-Noord een prettige buurt te vinden, blijkt ook dat er een aantal problemen bestaat, zoals het schoonmaken van portieken, het gebrek aan contact met andere bewoners en het moeizame contact met instanties als de gemeente en woningcorportaties.

De portiekgesprekken vonden plaats in de Betje Wolffstraat, de Nicolaas Beetsstraat, de Bosboom Toussaintstraat, de De Genestetstraat en de Multatulistraat. In totaal deden er 85 bewoners mee. In de gesprekken konden de portiekbewoners hun eigen verhaal vertellen. Daarnaast had de gespreksleider een aantal onderwerpen dat aan de orde kwam, zoals de mate van tevredenheid met de woning en de buurt, de groenvoorziening, overlast en veiligheid.

Uit de portiekgesprekken blijkt onder meer dat in De Wijert-Noord mensen met heel verschillende levensstijlen wonen. Dit leidt soms tot overlast, ook al omdat de woningen vaak gehorig zijn. Verder zijn er weinig buurtactiviteiten en is er geen herkenbare buurtsamenhang. Ook parkeerproblemen en ontevredenheid over het openbaar vervoer worden vaak genoemd. Een ander probleem is het schoonmaken en houden van de portieken. Een deel van de bewoners geeft bovendien aan niet tevreden te zijn over de uitvoering van de recente renovatie. Er is weinig vertrouwen in de overheid en andere instanties. Bewoners zijn niet geneigd bij hen aan te kloppen voor oplossingen voor de problemen. Toch geven veel deelnemers aan de gesprekken aan De Wijert-Noord een prettige buurt te vinden. De redenen hiervoor zijn onder andere de ligging (vlakbij het centrum en tegelijkertijd vlakbij de Hoornse plas en ander groen), de bereikbaarheid van verschillende winkelcentra en de betaalbaarheid van huur- en koopwoningen.

Het is voor het eerst dat portiekgesprekken in de stad Groningen ingezet worden als middel om duidelijkheid te verkrijgen over wat er onder bewoners in een buurt leeft. De portiekgesprekken bleken succesvol: de bereidheid tot deelname was hoog en de deelnemers lieten tijdens de gesprekken merken het intieme karakter van de gesprekken te waarderen.

De Stichting Wing voerde de portiekgesprekken uit in opdracht van de gemeente Groningen, met inschakeling van bureau Transparant uit Groningen.