Gemeente Den Haag

Persberichten >>

2001-05-29: 'Bewegingen' doet verslag van twee jaar Adviescommissie Openbare Ruimte (ACOR) pag.nr.=7157

Burgemeester en Wethouders hebben kennis genomen van de inhoud van Bewegingen; het verslag van de ACOR (Adviescommissie Openbare Ruimte). Omdat de gemeente Den Haag grote waarde hecht aan de kwaliteit van de inrichting van de stad, is sinds januari 1999 de ACOR actief.

De commissie, onder voorzitterschap van stadsstedenbouwer Maarten Schmitt, adviseert het college van Burgemeester en Wethouders over inrichtingsplannen voor de stad. In de ACOR zijn alle disciplines vertegenwoordigd die betrokken zijn bij het ontwerpen, uitvoeren en beheren van de openbare ruimte, inclusief een lid van de welstandscommissie.

De ACOR is actief op vele fronten. Zij geeft aanzetten tot beleid en organiseert ateliers over belangrijke themas rond de openbare ruimte. Bewegingen is het eerste verslag van de ACOR, het beschrijft de jaren 1999 en 2000. De revue passeren onder meer: het handboek openbare ruimte, het vergroenen van trambanen, de ontwikkeling van landgoederen, het waterplan en eigenzinnige fietsenstallingen. Verder bevat het verslag een essay van socioloog/publicist Arnold Reijndorp en een beeld-essay van fotograaf Theo Bos. Bewegingen zet zo aan tot denken over en kijken naar de ruimte in de stad in haar veelzijdigheid en haar vele verschijningsvormen.

In de eerste twee jaar ACOR is bij het beoordelen en adviseren van plannen vooral gekeken naar de zo kenmerkende lange lijnen van Den Haag: de lange lanen op de strandwallen die evenwijdig aan de kustlijn lopen en de kades en vaarten loodrecht op de kust. Deze kenmerkende lange lijnen wil zij behouden of zelfs versterken door eenheid en harmonie te brengen in bijvoorbeeld openbaar vervoerroutes, hoofdfietsroutes en de herinrichting van oude grachtprofielen. Maar ook door pleinen -als kralen in het snoer van die lange lijnen- te herinrichten. Waarbij eenvoud als uitgangspunt dient en de pleinen de mogelijkheid moeten bieden voor diverse vormen van sociaal gebruik.

Het verslag van de Adviescommissie Openbare Ruimte wordt woensdagavond 27 juni besproken in de gecombineerde raadscommissie ROSV, VBBM, LSMPS en EP.

29 mei 2001

last update: 30 mei 2001 ;pag.: 7157; auteur: 112