GREENPRICES.NL

Integrale prijsvergelijking grijze en groene stroom online

De website over groene energie, http://www.greenprices.nl lanceert vandaag een online rekentool waarmee men voor alle aanbieders van groene energie de jaarlijkse elektriciteitskosten kan berekenen.

Per 1 juli 2001 kan iedereen kiezen groene energie bij zijn huidige energiebedrijf te kopen, of bij een andere aanbieder. Indien men ervoor kiest om groene energie bij een andere aanbieder te kopen, betaalt men de elektriciteitsrekening inclusief de kosten voor groene energie voortaan aan deze nieuwe aanbieder.

Nu de concurrentie op de Nederlandse stroommarkt alvast is losgebarsten, is het van belang de prijzen van groene energie te kunnen vergelijken. Toch blijkt dat lang niet eenvoudig. Wat de totale jaarlijks kosten voor grijze én de groene stroom voor een consument zijn hangt af van de prijsstructuur van de (nieuwe) aanbieder, maar ook van waar de consument woont.

Het unieke aan de nieuwe rekentool van Greenprices is dat de consument op basis van zijn postcode te zien krijgt wat hij of zij nu bij het huidige energiebedrijf jaarlijks voor grijze stroom betaalt, wat groene energie bij deze aanbieder kost, en wat men vanaf 1 juli integraal per jaar bij andere aanbieders voor groene energie zou betalen.

Met de vrijmaking van de groene energiemarkt worden de verschillen in integrale kosten voor groene energie (inclusief netwerk- en leveringskosten) van de stroom kleiner.
Momenteel is het prijsverschil tussen de goedkoopste en duurste aanbieder in de verschillende regios nog ruim 300 gulden. Greenprices laat zien dat dit prijsverschil tussen de aanbieders die groene energie per 1 juli ook buiten hun verzorgingsgebied aan gaan bieden nog slechts 115 gulden is.

Greenprices laat niet alleen zien wat groene stroom kost, maar geeft ook productinformatie over de groene energie van de verschillende aanbieders. Zo kunt men bijvoorbeeld zien door middel van welke duurzame energiebronnen de groene energie is opgewekt en of de groene energie helemaal uit Nederland afkomstig is of niet.

Groene energie zal ook na 1 juli 2001 door veel energiebedrijven voor (bijna) dezelfde prijs worden aangeboden als gewone elektriciteit. Dit is mogelijk doordat de overheid groene energie heeft vrijgesteld van energiebelasting (REB).

De vrijmaking van de markt voor groene energie is de eerste stap in de richting van de volledige liberalisering van de energiemarkt. Voor grijze stroom duurt het echter nog tot 2003 voordat het mogelijk is om van aanbieder te wisselen.