30 mei 2001

Commissie Donner loopt weg voor fundamentele discussie sociale zekerheid

Cosmetische ingrepen geen oplossing

De ChristenUnie vindt dat de voorstellen van de Commissie Donner vooral een cosmetisch karakter hebben. Dit is pappen en nathouden. Ik mis een fundamentele bezinning op onze sociale zekerheid, aldus Leen van Dijke. Hij reageert negatief op het voorstel dat in de toekomst alleen volledig arbeidsongeschikten in aanmerking komen voor een WAO-uitkering. Het is alsof een autoverzekeraar tegen een klant met een deuk in zijn auto zegt dat hij maar eens terug moet komen als de auto total loss is.

De hoofdlijnen van het advies van de Commissie Donner lagen al voor de officiële presentatie op straat. Daar heeft de fractievoorzitter van de ChristenUnie zich aan gestoord: Het lijkt erop dat er tussentijds een maatschappelijk consultatierondje is ingebouwd. Daar komt bij dat de commissievoorzitter en de staatssecretaris voor de publicatie van het rapport ook nog eens met elkaar hebben overlegd. Dat is niet goed voor het vertrouwen in de onafhankelijkheid van het advies.

Vanzelfsprekend maakt ook de ChristenUnie zich zorgen over de enorme aantallen WAOers, maar ze voelt niks voor paniekingrepen. De wijzigingen van 1998 moeten de kans krijgen zich te bewijzen. Van Dijke verwacht dat er een aanzuigende werking uitgaat van het voorstel om alleen volledig arbeidsongeschikten in aanmerking te laten komen voor een WAO-uitkering. Bovendien: Als we gedeeltelijk arbeidsongeschikten uit de WAO houden, maken we ze daarmee nog niet arbeidsgeschikt.

De ChristenUnie wil de instroom in de WAO beperken door zo vroeg mogelijk in het eerste ziektejaar te beginnen met reïntegratie. Werknemer èn werkgever moeten zich daarvoor inspannen: Als zij zich aantoonbaar onvoldoende inspannen, verspelen zij het recht op WAO. Leefstress of een arbeidsconflict mogen niet leiden tot een WAO-uitkering. Deze klachten zijn mede de oorzaak van de enorme instroom in de WAO, maar het gaat hier niet om ziekten, aldus Van Dijke.

In het najaar organiseert de ChristenUnie een congres over de WAO.