Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 30 mei 2001

GEMEENTE STEUNT 'PIONÈRI CON TUTTI'

Een van de vele activiteiten om de viering van honderdvijftig jaar drooglegging van Haarlemmermeer extra luister bij te zetten is het kunstproject 'Pionèri con tutti'. De Stichting Haarlemmermeer 2002, die ook deze activiteit organiseert, gaat (inter)nationaal bekende beeldend kunstenaars uitnodigen om bij locaties in en rond Hoofddorp kunstwerken te plaatsen die op verrassende wijze aandacht besteden aan het begrip pionierschap.
Net als van de eerste polderbewoners zullen de kunstenaars aan het pionieren moeten slaan. Hun opdracht luidt dat zijn binnen het thema pionierschap nieuwe grenzen en nieuwe mogelijkheden moeten verkennen. Het ligt haast voor de hand dat geen enkele kunstdiscipline wordt uitgesloten. De manifestatie levert uiteindelijk een kunstwandelroute op langs twintig marcante plekken die betrekkelijk dicht bij elkaar liggen en ieder hun eigen symboliek hebben in de ontwikkeling van de Haarlemmermeer. De stichting heeft het oog laten vallen op onder meer het balkon van het oude en het huidige raadhuis, de Hoofdvaartkerk (de oudste kerk van Haarlemmermeer), de Fruittuinen, de kerk aan het Marktplein, het dak van de Dik Trom-tennishal, de ingang van het raadhuis, de doopsgezinde kerk, het gebouw van Schouwburg De Meerse en diverse plekken van de Hoofdvaart. Inspiratiebronnen kunnen de drooglegging zijn, de landschappelijke vormgeving, de imposante infrastructuur en de maatschappelijke ontwikkelingen. Pionèri con tutti biedt het publiek de gelegenheid kennis te maken met bijzondere kunst van hoge kwaliteit op een wandelroute die voert langs bijzondere locaties in Hoofddorp.
De Stichting Haarlemmermeer 2002 ziet het belang van de manifestatie in samenhang met de ontwikkelingen in Haarlemmermeer, met Hoofddorp als dynamisch centrum. Pionèri con tutti kan een belangrijke impuls geven aan de vorming van een nieuw stadshart. Daarmee wordt bovendien bijgedragen aan de verbetering van het stedelijk imago, het leefklimaat en de toeristische attractiviteit. Vanuit de overweging dat de groots opgezette kunstmanifestatie een waardevolle stimulans kan zijn voor de ontwikkeling van het cultureel klimaat in de gemeente hebben burgemeester en wethouders besloten het project te steunen met een bedrag van 350.000,00. Voorwaarde is wel dat ook andere subsidiegevers en sponsors hun steentje bijdragen.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen