D66


30 mei 2001

Eerste reactie D66 op rapport Cie. Donner

Bert Bakker & Arthie Schimmel

D66 heeft in haar eerste reactie veel kritische vragen bij het rapport Donner, maar vindt er ook voldoende bouwstenen in om een serieuze discussie te voeren over de herziening van de WAO. De grondgedachte van de commissie om een onderscheid te maken tussen mensen die echt niet meer kunnen werken en mensen die dat nog wel kunnen, spreekt de fractie aan, inclusief de gedachte dat mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn een hogere uitkering moeten krijgen.

Essentieel is dat in de arbeidsongeschiktheidsregeling de nadruk verschuift van een louter financiële regeling naar reïntegratie op de arbeidsmarkt. D66 vindt dat werknemers een recht moeten krijgen op toegang tot, behoud van en terugkeer naar werk. Daartoe moet de werknemer de beschikking hebben over een eigen reïntegratie budget.

De fractie is kritisch over de vraag of de balans tussen rechten en plichten van zowel werkgever als werknemer overal goed gekozen is en goed kan worden getoetst. Het financiële en arbeidsmarktrisico lijkt wel erg zwaar bij de gedeeltelijk arbeidsgehandicapte werknemer te liggen. Daarnaast vraagt D66 zich af of de termijn van twee jaar loondoorbetaling de werkgever wel voldoende aanzet tot reïntegratie. Van belang is ook of toegankelijke en betaalbare verzekeringsalternatieven voor het inkomensverlies ten gevolge van een gedeeltelijke arbeidshandicap worden ontwikkeld. Kritisch element is bovendien de vraag of de uitvoeringsinstellingen die nu al kampen met grote moeilijkheden in staat zijn om complexe en ingrijpende voorstellen als deze goed uit voeren.

De fractie gaat er van uit dat de discussie over het rapport Donner serieus en constructief gevoerd zal worden. Het is immers sociaal niet acceptabel dat zoveel mensen zolang aan de kant blijven staan. Wij verwachten dat het kabinet voortvarend met de bouwstenen van Donner omgaat. D66 wil direct na de zomer een SER-advies en verlangt nog dit jaar kabinetsbesluitvorming. De WAO is te belangrijk om nog een jaar vooruit te schuiven.