Gemeente Breda

30-05-2001

Gemeente en woningcorporaties introduceren nieuw systeem voor woonruimtebemiddeling in Breda
Het college van burgemeester en wethouders en de drie Bredase woningcorporaties en hebben groen licht gegeven voor een nieuwe manier van woonruimtebemiddeling. Het duurt naar verwachting nog zeker tot april 2002 voordat deze nieuwe manier van woonruimtebemiddeling in werking kan treden. In de periode die hieraan vooraf gaat, worden diverse organisaties en woningzoekenden in Breda uitgebreid geïnformeerd over het nieuwe systeem en de gevolgen hiervan.

De afgelopen maanden heeft een extern adviesbureau, Laagland Advies uit Amersfoort, in opdracht van de gemeente en de corporaties gewerkt aan het opstellen van hoofdlijnen voor een nieuwe manier van woonruimtebemiddeling. Behalve de gemeente en de corporaties, heeft ook de SWOB ingestemd met deze nieuwe hoofdlijnen. Hieronder volgt een korte opsomming van een aantal bevindingen uit de rapportage: · Het presenteren van de totale woningvoorraad op Internet · On-line kunnen inschrijven
· Wachttijd-indicatie
· Decentrale inschrijving en voorlichting
· Eenvoudig inschrijfformulier
· Optimale flexibiliteit

De voorstellen voldoen aan de vooraf gestelde criteria; namelijk keuzevrijheid voor de woningzoekenden, inzicht van de woningzoekenden in het aanbod en de wachttijd en het verkrijgen van inzicht in de wensen en behoeften van woningzoekenden in Breda (marktinformatie).

Internet
Het belangrijkste punt uit het advies is, dat in de toekomst de totale woningvoorraad van de corporaties op Internet wordt gepresenteerd. Door gebruik te maken van internet krijgen woningzoekenden een goed beeld van de totale woningvoorraad. De informatie over de woningvoorraad verschijnt overigens ook op papier. De woningzoekende kan zich via de computer inschrijven en krijgt een indicatie van de wachttijd bij een bepaald type woning. Op basis van de verkregen informatie over woningtype en wachttijd kan een woningzoekende een of meerdere voorkeuren aangeven voor een woning. Deze manier van werken wordt het optiemodel genoemd. Vooruitlopend op dit nieuwe systeem starten de drie woningcorporaties vanaf 1 juni met decentrale inschrijving en voorlichting.

Overeenstemming
Met de nu bereikte overeenstemming over de hoofdlijnen is een flinke stap gezet naar een nieuwe manier van woonruimtebemiddeling in Breda. De woningcorporaties gaan de komende maanden aan de slag om de nieuwe hoofdlijnen uit te werken. Een belangrijke opgave is om alle woningen op een goede manier te presenteren via Internet. Ook moet worden nagedacht over de manier waarop mensen worden geïnformeerd die niet beschikken over Internet.
De verwachting is, dat de werkzaamheden in april 2002 gereed zijn. In de tussenliggende periode zal de nieuwe manier van woonruimtebemiddeling en de gevolgen daarvan voor woningzoekenden uitgebreid worden gepresenteerd aan alle betrokken organisaties. De gemeente en de drie corporaties hebben Laagland Advies gevraagd om hiervoor een communicatieplan op te stellen.

Breda, 30 mei 2001