Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Meer mogelijkheden voor inspectie gezondheidszorg

Woensdag 30 mei 2001, persbericht nummer 54

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet meer mogelijkheden krijgen om (straf)maatregelen te nemen. Het wettelijk fundament en de daarbij passende bevoegdheden zijn daarvoor nu nog niet toereikend. Instrumenten van de IGZ om straffen op te leggen moeten worden versterkt. Om het vereiste toezicht te realiseren, moet het personeelsbestand fors worden uitgebreid van 350 naar circa 550 voltijdplaatsen.

Dit stelt de Adviescommissie Strategie voor de IGZ. De commissie bood vandaag haar advies aan aan minister Borst van VWS. Mede naar aanleiding van overleg met de Tweede Kamer was deze commissie ingesteld. De commissie stond onder voorzitterschap van ir. Hein Abeln.

Minister Borst heeft de commissie gevraagd advies uit te brengen over de strategie voor de IGZ voor de toekomst. Er zijn, na de fusies sinds 1995, verschillende ingrepen voor wezenlijke verbetering gedaan, zoals versterking van de centrale sturing en invoering van een eenduidige en planmatige werkmethode. Veel van deze verbeteractiviteiten zijn naar de mening van de commissie in de goede richting.

De aandacht voor toezicht neemt de laatste jaren sterk toe, voornamelijk vanwege de terugtredende overheid. Hierdoor worden meer verantwoordelijkheden aan het krachtenveld van de gezondheidszorg gelaten. Men moet dan ook kunnen vertrouwen op een waakzame, krachtige en krachtdadige toezichthouder. Dit toezicht kan niet aan de aanbieders van zorg zelf worden overgelaten.

De IGZ moet met het oog op de bescherming van volksgezondheidbelangen (veiligheid) en de kwaliteit van de gezondheidszorg snel, direct, zelfstandig en effectief kunnen ingrijpen. Zo moet de IGZ volgens de commissie een formele, wettelijke bevoegdheid krijgen om de minister openlijk te adviseren om een zorginstelling een aanwijzing te geven. Verder moet de IGZ de mogelijkheid krijgen beroepsbeoefenaren te schorsen of activiteiten op te schorten; op die manier kan bijvoorbeeld worden ingegrepen als een hulpverlener niet functioneert. De IGZ moet ook bestuurlijke boetes kunnen opleggen.

Minister Borst zal binnen enkele weken haar formele reactie op het rapport van de commissie-Abeln naar de Tweede Kamer sturen.