Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Opkomst en verval aangeslagen elektron

Onderzoekers van het FOM-Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) in Amsterdam kunnen tot in detail het snelle verval meten van energierijke elektronen binnen atomen en moleculen en het ontsnappen van elektronen uit die deeltjes. Drs. Marcel Warntjes van AMOLF promo-veert op 30 mei op dit onderzoek.

Aangeslagen elektronen die om een atoom of molecuul draaien zijn razendsnel: de omlooptijd ligt in de orde van picoseconden. De verhouding van een picoseconde met één seconde is dezelfde als één seconde met bijna 32.000 jaar.

In het klassieke natuurkundige beeld draaien elektronen als een soort planeetjes rond hun atoomkern. De quantummechanica dicteert echter dat elektronen zich gedragen als golven en daarom alleen maar banen kunnen innemen waarin een geheel aantal golflengten past. Bij elk van die banen hoort een specifieke hoeveelheid energie. Elektronen kunnen van baan veranderen wanneer ze de juiste hoeveelheid energie krijgen of verliezen. Die banen kunnen verstoord raken door het aanleggen van een elektrisch veld. Een elektron krijgt meer energie (wordt aangeslagen) wanneer het met geschikte laserpulsen wordt bestookt. Daarna probeert het elektron zo snel mogelijk te vervallen naar lagere energie. Het uitwisselen van energie kan bijvoorbeeld gebeuren met de binnen-elektronen van een atoom of met de rotaties of vibraties van een molecuul.

De onderzoekers op AMOLF kunnen nauwkeurig de energieën meten van de aangeslagen elektronen. Ze hebben daarnaast een streak camera ontwikkeld om in een elektrisch veld atomen of moleculen met laserpulsen te beschieten en voor ontsnappende elektronen tot op picoseconden nauwkeurig het tijdstip te bepalen waarop ze aan het atoom of molecuul ontsnappen (zie figuur). Uit de metingen blijkt bijvoorbeeld dat bij hoge energie het elektron altijd door een elektrisch veld kan worden weggetrokken en dat het zijn energie niet ín het atoom of molecuul afgeeft.

Als de laserpulsen korter zijn dan de tijd van een omloopbaantje van een elektron blijken er gekke dingen te gebeuren. Elektronen ontsnappen stapsgewijs of pulserend uit de atomen of moleculen. Het begrip van deze processen is inmiddels zo goed dat de onderzoekers de situatie ook kunnen omdraaien. Uit het gedrag van de geflitste atomen of moleculen kunnen ze de eigenschappen van de laserpulsen reconstrueren.



Nadere informatie bij:

* drs. Marcel Warntjes (AMOLF)

* tel. 020 6081234

* e-mail warntjes@amolf.nl

* promotie 30 mei 2001, 13.45 uur aula VU Amsterdam
Schematische werking van de streak camera. De laser-puls slaat atomen aan. Ontsnappende elektronen worden door de elektrische platen versneld naar de plaatsgevoelige detector. In het traject van de elektro-nen staan afbuigplaten die snel omklappen van een positief naar een negatief voltage. De afbuiging en daarmee de hoogte op de detector van het elektron is een maat voor het tijdstip van ontsnapping.