Rijksuniversiteit Groningen

Meer inzicht in ontstaan autoimmuunziekte SLE

Bij de relatief zeldzame aandoening SLE (Systemische Lupus Erythematodes) is het afweersysteem ontregeld en maakt het antistoffen aan die gericht zijn tegen het eigen lichaam. De autoimmuunziekte komt bij één op de vierduizend Nederlanders voor. Wanneer de antistoffen zich binden aan lichaamscellen ontstaat een ontstekingsreactie die zich overal kan manifesteren. Het promotieonderzoek van drs. Marc Bijl brengt het inzicht in de oorzaak van de ziekte een stap dichterbij. "Voor een goed functioneren van het menselijk lichaam, en dus ook het immuunsysteem, moet de aanwas en de sterfte van cellen in evenwicht zijn", legt Bijl uit. "Als de sterfte (apoptose) en het opruimen van cellen van het immuunsysteem niet gestructureerd verloopt, zou dit onder meer kunnen leiden tot een verstoorde immuunrespons. Vooral de laatste jaren zijn er aanwijzingen gevonden dat SLE veroorzaakt wordt door een verstoorde celdood van lymfocyten, witte bloedcellen die bij de afweer betrokken zijn." De promovendus stelt vast dat bij patiënten met SLE de lymfocyten eerder afsterven dan die van gezonde personen. Hoogstwaarschijnlijk komt dit doordat de lymfocyten, ook als de ziekte rustig is, meer zijn geactiveerd. De cellen zijn daardoor gevoeliger om af te sterven.

Verder ontdekte Bijl dat de activatie van de lymfocyten gepaard gaat met een toegenomen mogelijkheid om antistoffen te produceren. De geproduceerde antistoffen zijn onder te verdelen in verschillende typen. Bij de SLE patiënten die een nierontsteking ontwikkelden, waren de typen antistoffen in het bloed anders van samenstelling in dan die van patiënten die een andere aandoening als gevolg van SLE ontwikkelden. Bijl: "Wellicht heeft dit te maken met de manier waarop de antistoffen door het lichaam worden opgeruimd, hetgeen deels erfelijk is bepaald." De promovendus concludeert dat de typen antistoffen die aanwezig zijn en de manier waarop deze worden opgeruimd, van invloed kunnen zijn op het ziektebeloop. /ImK

Bijl (Arnhem, 1961) studeerde geneeskunde aan de RUG. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de afdeling klinische immunologie (Interne geneeskunde) van het Academisch Ziekenhuis Groningen, waar hij ook na zijn promotie blijft werken. De Nier Stichting Nederland financierde zijn onderzoek.

Datum en tijd

woensdag 30 mei 2001, 16.00 uur

Promovendus

M. Bijl, tel. (050)361 61 61, fax (050)312 15 76, e-mail: m.bijl@int.azg.nl (werk)

Proefschrift

Apoptosis and autoantibodies in systemic lupus erythematosus

Promotor

prof.dr. C.G.M. Kallenberg

Faculteit

medische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Agenda

Oratie